Fransk rostbiff med färskpotatissallad

Billigare buffé – 6 tips för budgetsmart festmat

Få mycket gott för liten peng! En snäv budget för bröllopsmat, festbuffé eller studentmottagning behöver inte alls bli tråkigt. Sno våra smarta buffétrix och bjud in till en stor och rolig fest med mat som inte kostar skjortan.

Spartips för stora fester

1. Duka buffébordet smartare

Ställ goda sallader, bröd, potatis och annat som kostar mindre först i ordningen så tar gästerna mer av det. Om ni är riktigt många kan du duka från två håll med de lite dyrare rätterna i mitten.

2. Pynt som du slipper pynta för

Lägg lite extra krut på detaljerna kring bordet, lägg upp fint och skär gärna grönsakerna lite snitsigt. Ätbara blommor som gurkört, viol eller rosenblad blir härliga färgklickar både i sallad och på tårtan! 

Pynta med ätbara blommor

3. Hitta säsongens bästa

Grönsaker som det finns gott om just nu är oftast billigare och smakar dessutom bättre! Färskpotatis i högsäsong till exempel går för en spottstyver, och vem älskar inte en god färskpotatissallad? Syrade eller inlagda grönsaker är lätt att göra själv och blir gott plock att servera i fina burkar! 

Recept: Mandelmanns potatissallad med dill och spenat

Recept i säsong

4. Släpp fram din inre bagare

Hembakat bröd, grissini eller kex är inte bara kul att fixa själv, det spar dig pengar också! Bröd mättar och drygar ut på buffén, och med några goda röror känns det allt annat än snålt. 

Recept: Prova Catarina Königs foccacia i muffinsformat

![](https://img.koket.se/standard-large/muffinaccia-med-vitlok.jpg)

5. Gör lagom mycket mat

Japp, det är ganska lätt att ta i för mycket till buffén! Ju fler rätter du har, desto mindre går det åt av varje rätt. Tänk dig tallrikarna du ska servera på och ungefär hur mycket som ryms, och fundera också på om det är ett gäng sparvar eller en flock vargar du bjudit över! Och, nåja, får du ändå rester så är det ju rätt bekvämt att ha något färdig att äta dagen efter också (ha bara koll så att maten inte stått framme i solen för länge).

6. Eller…

Varför inte bjuda in till knytkalas? En grillfest där du står för goda tillbehör och gästerna tar med egen dricka och något att lägga på grillen. Billigt, mysigt och avslappnat! 

Läs vidare för recepttips på goda bröd och bra budgeträtter!

Billig och god buffémat

ENKELT
Felix Krispiga potatiskorgar med topping