Catarinas smörgåstårta
Catarinas smörgåstårta
28 ingredienser
1 h 30 min
Hemgjord smörgåstårta är alltid uppskattat på födelsedagskalas, dop eller studentmottagning. Här gör Catarinas sin variant och fyller med två goda röror - en med tonfisk och en skagenvariant med räkor. Garnera med tunt hyvlade grönsaker, krispiga ärtskott och lyxig forellrom.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 12 landgångsbröd
Tonfiskröra
- 3 burkar tonfisk i vatten
- 1 rödlök, finhackad
- ca 1 msk inlagd jalapeño
- 2 dl crème fraîche
- 1 dl majonnäs
- tabasco (några stäng)
- 2 tsk citronsaft
- salt
- svartpeppar, nymalen
Skagenröra
- 300 g handskalade räkor
- 2 dl majonnäs
- 0,5 dl crème fraîche
- 0,5 dl färsk dill, finskuren
- 0,5 citron, finrivet skal + saft efter smak
- svartpeppar, nymalen
Frosting/överdrag
- 3 dl crème fraîche
- 200 g färskost
- 1-2 msk färsk pepparrot, riven
- 1 citron, finrivet skal
- salt
Dekoration
- 1 morot (gärna lila)
- 1 gulbeta
- 0,5 gurka
- 10 skivor kallrökt lax
- 1 förp ärtskott
- forellrom
- dillvippa
Gör så här
- Skär bort kanterna från bröden och se till att få dem jämna
Tonfiskröra
- Häll av tonfisken väl. Skala och finhacka rödlöken. Hacka jalapeñon.
- Blanda ihop tonfisk med crème fraiche, majonnäs, rödlök, jalapeño och tabasco. Smaka av med citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. Ställ svalt.
Skagenröra
- Hacka räkorna. Blanda dem med majonnäs och crème fraiche.
- Vänd i dill och smaka upp med finrivet citronskal, citronsaft och nymalen svartpeppar.
Frosting/överdrag
- Vispa ihop crème fraiche, färskost, pepparrot och finrivet citronskal till en fin kräm. Smaka av med salt. Ställ i kylen fram till montering.
Montera smörgåstårtan
- Lägg ut 4 landgångsbröd intill varandra på ett stort fat.
- Bred ut tonfiskröran jämnt fördelat på bröden.
- Lägg på ett till lager med bröd intill varandra, lägg dem tvärs över de andra så att tårtan blir mer stabil. Spela klippet för att se hur Catarina gör.
- Bred ut skagenröran på brödet och lägg på sista omgången av bröd, även de läggs tvärs över senaste lagret bröd.
- Bred på/täck hela smörgåstårtan med frostingen i ett jämnt lager.
- Skala gulbeta och morot.
- Hyvla gurka, morot och gulbeta tunt.
- Dekorera tårtan med ärtskott på sidorna och rosor av kallrökt lax ovanpå. Lägg på hyvlad gurka, morot och gulbeta. Fördela ut rommen lite snyggt och toppa med färsk dill.