Dantes vitello tonnato med friterad kapris

koket.se
Dantes vitello tonnato med friterad kapris
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Dantes vitello tonnato med friterad kapris

16 ingredienser

En klassiker från det italienska köket - perfekt som förrätt eller som bjudrätt på en buffé. Alla komponenter går fint att förbereda och vid servering är det bara att lägga upp snyggt på ett fat.

Se Dante Zia laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • ca 1 kg kalvstek
  • 3 dl torrt vitt vin
  • olivolja, att steka i
  • salt
  • peppar

Tonfisksås

  • 2 dl majonnäs
  • 1 burk tonfisk i olja, avrunnen
  • 1,5 msk kapris
  • ca 2 tsk citronsaft, färskpressad

Friterad kapris

  • 1 dl kapris (medelstora)
  • rapsolja, till fritering

Till garnering

  • 1 ask krasse
  • 1 kruka färsk persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Skala och finhacka lök och morot. Finhacka sellerin.
  3. Stek kalvsteken runtom i olivolja i en stekgryta. Lägg i de hackade grönsakerna och låt fräsa med någon minut.
  4. Slå på vinet, låta koka upp. Lägg på lock och ställ grytan i ugnen. Låt tillaga tills innertemperaturen på kalvsteken är 56 grader.
  5. Ta ut och låt svalna helt.

Tonfisksås

  1. Häll av tonfisken.
  2. Mixa ihop majonnäs, tonfisk och kapris.
  3. Smaka av med citronsaften, salt och peppar. Ställ i kylen fram till servering.

Friterad kapris

  1. Häll av och torka kaprisen torr med hushållspapper.
  2. Värm olja till 180 grader i en kastrull. Lägg i kaprisen, lägg i lite åt gången. Det kommer bubbla kraftigt i början, när vätskan sen försvinner får
  3. kaprisen färg och friteringen blir lugnare. När kaprisen fått lite färg, inte för mycket, ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Servering

  1. Hacka persiljan.
  2. Skär kalvsteken i tunna skivor.
  3. Lägg ut skivorna på ett serveringsfat, toppa med tonfisksåsen, friterad kapris, klippt smörgåskrasse och persilja.