Caesarsallad på Tom Sjöstedts vis

Grilltips från Tom Sjöstedt

Nej, det är inte så krångligt att grilla. Och inte behöver du ha avancerade grillmarinader heller, åtminstone om du frågar kocken Tom Sjöstedt. Kolla in vad han helst grillar och vilka 3 saker som är viktigast att inte missa när det är grilldags!

**Tom, du är ju en riktig favorit i tv-rutan, vilket är ditt signum i matlagningen?  **

– Jag vill att maten ska vara god och gärna att man hittar någon twist så det blir ”lite mer” än bara god mat. Jag vill att smakerna ska överraska!


Snart är det dags att dra fram grillen, vad grillar du allra helst?

– Jag är tråkig och grillar mest kött faktiskt. En hängmörad, rejäl entrecôtebit med ordentlig grillyta – det är supergott och passar perfekt till grillhelgen!

Ja! Ta mig till Toms recept på **Grillad entrecôte med pepprig rotsellerigratäng **

Förändras din matlagning under sommarhalvåret?

– Ja, det brukar bli mer sallader och färskpotatisen blir en stor del av mitt liv under sommaren. Den passar i princip till all mat!

Om du ska ha grillfest vad bjuder du på?

– Mycket sallader självklart och röror. Sedan någon stor köttbit som jag kör länge på grillen. (Under texten hittar du många favoritrecept från Tom)

Vilka tillbehör föredrar du till grillat?

– Tomatsallad! Sedan är det också gott med grillad sallad och grillad avokado. Jag älskar avokado!

Jag brukar aldrig använda marinader. Förstår inte varför man ska ha det, det räcker gott och väl att salta och peppra innan du kastar köttet på grillen

Någon grillmarinad du gillar extra mycket?

– Jag brukar aldrig använda marinader. Förstår inte varför man ska ha det, det räcker gott och väl att salta och peppra innan du kastar köttet på grillen. Däremot kan jag glasera något grillat efteråt.

Ditt bästa och värsta grillminne?

  • Jag har bakat/rökt en fläsksida under lång tid på grillen. Så sjukt gott. Sedan har jag väl som andra glömt bort köttet och stekt över det så det sjunger om det!
     

Många är osäkra vid grillen, det är lätt att det blir olika korvar och en klassisk, färdigkryddad Flintastek. Har du något nybörjartips som det är svårt att misslyckas med?

– Jag gillar att grilla fläskkarré. Kött som har lite marmorerat fett i sig brukar dra till sig grillsmaken bättre - och inte ha för tunna bitar. Använt digitaltermometer om man är osäker på innertemperaturen.

Fisk är exempelvis något folk drar sig för att grilla, har du något bra tips att dela med dig av?

– Att använda folie. Krydda fisken och smaksätt med färska örter. Rulla in och grilla till perfektion. Brukar bli väldigt gott.

Tom Sjöstedts 3 bästa grilltips

  • Bra glöd är A och O (ha koll på om du ska grilla direkt eller indirekt över glöden).
  • Alla tillbehör ska vara klara innan du börjar grilla. Köttet är hjälten. När köttet är klart då äter man.
  • Se till att det alltid finns iskall öl nära. Gärna frostade glas, det är underbart!  :)

Senaste recepten med Tom Sjöstedt

POPULÄRT
Toms tiramisu
Tom Sjöstedt SMK
30 min + 4 timmar i kylen