Toms tiramisu

POPULÄRT
koket.se
Toms tiramisu
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Toms tiramisu

8 ingredienser

30 min + 4 timmar i kylen

Tom Sjöstedts underbart goda variant på den italienska dessertklassikern med smak av kaffe och amarettolilör.

Följ äventyret i Sveriges mästerkock
Jury SMK 2023

Följ äventyret i Sveriges mästerkock

Se alla avsnitt på TV4Play

Läs mer

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 400 g mascarpone
  • 3 msk amarettolikör
  • 0,5 citron, skalet
  • savoiardikex
  • ca 3 dl kaffe, starkt och kallt
  • kakao

Gör så här

  1. Dela äggen i gulor och vitor.
  2. Vispa gulor och socker pösigt med elvisp.
  3. Rör ned mascarpone och tillsätt några bitar citronskal (låt dem dra i smeten ca 15 minuter). Blanda i amaretton.
  4. Vispa vitorna till ett hårt skum.
  5. Ta upp citronskalet. Vänd ner den vispade äggvitan.
  6. Doppa kexen snabbt i kaffet, har du kallt kaffe doppa i ca 3 sekunder, har du varmt kaffe doppar du kortare tid, ca 1-2 sekunder.
  7. Varva kex och kräm i en form. Avsluta med ett lager kräm. Låt stå till sig i kylen 4 timmar timmar, gärna över natten.
  8. Pudra rikligt med kakao innan servering.

I klippet från Sveriges mästerkock gör Tom dubbel sats av tiramisun.