Grillad entrecote med pepprig rotsellerigratäng

14 röster
45 m
4
Grillad entrecote med pepprig rotsellerigratäng
45 m
4
4 portioner

Du behöver

Rotsellerigratäng

  • 2 gula lökar, skalade
  • 2 klyfta vitlök, skalade
  • 500 g rotselleri, skalad
  • 500 g fast potatis, skalad
  • 50 g smör
  • 5 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk mixade pepparsorter som grönpeppar, rosépeppar och svartpeppar
  • salt

Tomatsallad

  • 400 g romanticatomater
  • 2 salladslökar
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 1 knippe basilika
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Entrecote

  • 800 g fin hängmörad entrecôte
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Gratäng
    Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skiva, lök, vitlök, selleri och potatis. Fräs löken och vitlöken i smöret. Slå på grädde och mjölk och låt koka upp. Lägg i selleri och potatis. Låt koka ca 5 minuter tills rotfrukterna börjar mjukna. Smaka av med pepparn och salt.
  3. Lägg över gratängen i en form och grädda i ugnen i ca 30 minuter tills den är mjuk och har fått fin färg.
  4. Tomatsallad
    Gör under tiden tomatsalladen. Dela tomaterna på längden, skiva lök och blekselleri tunt. Blanda alla ingredienser och och smaka av med salt och peppar.
  5. Entrecote
    Dela köttet i 2 eller 4 bitar. Salta och peppra. Grilla till perfektion till ca 52 grader i innertemperatur. Låt köttet vila 5 minuter innan servering. Tranchera eventuellt upp det om du grillade två stora bitar.
5 augusti 2017