Zeta Ugnsrostade medelhavsgrönsaker med fetaost och soltorkade tomaterzeta_logo_svg

Därför är medelhavsmat bra för kroppen!

Det omtalade uttrycket att "medelhavsmaten förlänger ditt liv" har väl inte undgått någon? Men vad är medelhavsmat egentligen - och varför är den så bra för kroppen?


Medelhavsmat handlar om att äta lite av allt. Grunden är mycket grönsaker, rotfrukter och baljväxter, kolhydrater från gryner och pasta, ljust kött som fisk och fågel samt nyttiga fetter från fisk och olivolja. Processat kött som till exempel rökta charkuterier och rött kött bör ätas sparsamt, max 500 g i veckan är ett bra tips.

Lika viktigt som maten och råvarorna är själva måltiden- att umgås och njuta av god mat tillsammans. Låt måltiden ta tid och bli det som binder ihop vänner och familj. Det blir en stund där vi uppmärksammar varandra.

Lax i ugn med feta och oliver
Till Medelhavet hör såklart fisk och skaldjur till, vilket är en mycket god källa till viktiga mineraler och fetter. Prova den här himmelskt goda Lax i ugn med fetaost och oliver 

Rätt sorts fetter är viktigt

Medelhavsmaten är inte fettsnål, men kvaliteten på fettet är mycket viktig i matlagningen.

Medelhavskost består till stor del av fisk och skaldjur som förser oss med nyttig Omega-3. Men även fetter från olivolja, nötter och mandlar är både nyttigt och ger god smak och karaktär till maten.

Så väljer du olivolja

Enkelt, gott och nyttigt

Medelhavsmaten är okomplicerad och råvarorna går lätt att få tag på - var i världen man än befinner sig. 

Den balanserade kosten är hälsosam, men det är ingen diet - även om många går ner i vikt av maten. Maten ska just ses som en hälsosam och näringsrik kost som gynnar hela kroppen, både kortsiktigt och långsiktigt.

Pasta med ugnsbakade tomater och burrata

Prova exempelvis Pasta med ugnsbakade tomater och burrata - ljuvligt gott!

Visste du att?

Det har forskats i flera år kring medelhavsmat. Runt om i världen står forskarna enade om att den hälsosamma och balanserade medelhavsmat tycks leda till minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, övervikt, demenssjukdomar och vissa cancerformer.

Ät färgstark mat

Råvarorna i basen på medelhavspyramiden har lågt energiinnehåll men innehåller en massa andra näringsämnen som är livsnödvändiga för oss, tex vitaminer, fibrer och antioxidanter. Många av vitaminerna och antioxidanterna är färggranna- så ät färgstarka grönsaker och försök få en regnbåge av färg på tallriken!

Ugnsrostade medelhavsgrönsaker med fetaost och soltorkade tomater
Testa till exempel detta härliga recept på ugnsrostade medelhavsgrönsaker med fetaost och soltorkade tomater!

Vad karaktäriserar medelhavsmat?

  • Grönsaker, frukt och bär
  • Fisk och skaldjur
  • Baljväxter (ärtor, bönor och linser)
  • Nötter, mandlar
  • Vinäger och olivolja
  • Kolhydrater i form av fullkornsgryner, pasta och ris
  • Ljust kött, t ex kyckling

Vardagsmiddag från medelhavet!

Zeta Pasta Strozzapreti alla Norma
Zeta Pasta med ugnsbakade tomater och burrata
POPULÄRT
Zeta Bolognese med pasta tagliatelle NY
ENKELT
Zeta Pasta med brysselkål och valnötter
ENKELT
Zeta Pasta med rökt lax och citron
Zeta Enkel tomat- och burratasallad
ENKELT
Zeta Pinsa med salamino peperoni
Zeta Pinsa med salami och oliver
Zeta Pinsa med grönkål och burrata
Pasta Strozzapreti med citron och rostade primörer
Tomat- och mangoldfettuccine med krispigt surdegssmul
ENKELT
Zeta Superenkel pasta med het tomatsås
ENKELT
Zeta Pasta Provencal med nötfärs
ENKELT
Lax i ugn med feta och oliver
ENKELT
Pappardini med kyckling och tomat
Linsbolognese

Aktuellt

Italienska snittar till sommarfesten
Sponsrat
Zeta Friterade kronärtskockor med citronaioli

Italienska snittar till sommarfesten

Vankas det fest eller sommarmingel?

Allt om vinäger – och så ska du använda den!
Sponsrat
Zeta artikel vinäger header

Allt om vinäger – och så ska du använda den!

Känner du att det är något som saknas? Smaken sitter inte riktigt? Då är det ofta lite syra som behövs! Vinäger är en av de äldsta och mest mångsidiga ingredienserna i matlagningens historia. Den har använts i tusentals år för att tillföra syra, framhäva smaker och bevara mat. Här får du veta allt om vinäger och hur du ska använda den!

Pinsa - 11 enkla och goda recept
Sponsrat
Zeta Pinsa med salami och oliver

Pinsa - 11 enkla och goda recept

Pinsa har senaste åren blivit en riktig snackis! Det är som en blandning mellan pizza och focaccia och degen har en rustik och fyllig smak. Den är busenkel att tillaga och passar lika bra som en hel maträtt eller uppskuren som snittar och tilltugg. Ja, inte konstigt att det blivit så populärt! Här hittar du 11 enkla och goda recept på pinsa!

Olivolja - därför är det bästa valet
Sponsrat
Olivolja därför är det bästa valet header

Olivolja - därför är det bästa valet

Mättat fett, omättat fett och kolesterol är begrepp vi ofta får höra. Men vad är egentligen skillnaden, vilket fett är det "bra" fettet och vad gör att olivolja sticker ut? Här reder vi ut begreppen och förklarar var du hittar de goda fetterna - i dubbel bemärkelse!