Olivolja – vad ska användas till vad?zeta_logo_svg

Så väljer du rätt sorts olivolja

Det är lätt att förvirra sig i djungeln av olivoljor. Idag finns ett enormt utbud med olika flaskor uppradade i livsmedelsbutikerna - Classico, fruttato, virgin, extra virgin, primo, intenso. Så vad betyder de olika namnen och vilken olivolja ska egentligen användas till vad?


Precis som vin smakar olivolja olika fruktigt, kryddigt och intensivt - beroende på olivsort, skördeperiod, område och pressningsmetod. 

Olivolja är både gott och nyttigt och användningsområdena är många. Det går lika bra att steka fiskpanetter i olivolja som att ringla den över en sallad. Det gäller bara att välja rätt olivolja till rätt sak.

Vad menas med kallpressad olivolja?

Den kallpressade olivoljan är allra finast. Oftast står det extra vergine eller jungfruolivolja på flaskan. Att oljan är kallpressad innebär att de färska oliverna pressats eller kallextraherats helt utan kemiska ämnen eller andra tillsatser. Temperaturen under processen får inte stiga över 27 grader och oljans syrehalt får vara högst 0,8 procent. Det är en kvalitetsstämpel.

Vilken olivolja passar till vad?

På Zetas flaskor kan du enkelt se vilken olivolja som passar till vad - Silverkork till matlagning, guldkork att ställa fram på bordet och svart kork till något alldeles extra!

Olivolja till matlagning

Till matlagning eller bakning passar milda olivoljor bäst, gjorda på mogna oliver som skördats sent på säsongen. Då har oliverna hunnit mogna och få en mjukare samt mildare smak.

Olivolja passar utmärkt till både varm och kall matlagning. Faktum är att olivolja är ett av de bästa vegetabiliska fetterna att steka i tack vare sin höga halt av enkelomättade fetter.

Bra exempel på goda matlagningsoljor av hög kvalitet är Zeta Olivolja Extra Vergine Originale eller Zeta Olivolja Extra Vergine Classico.

Olivolja till smaksättning

För en italienare är en olivolja på bordet lika självklar som salt och peppar. Den används gärna och ofta som krydda och smaksättare av all mat, från sallader och pastarätter till antipasti eller grillat. Välj gärna en olivolja med medelfyllig till kraftig smak, som Zeta olivolja Extra Vergine Fruttato eller Fruttato Medio..

Olivolja för extra lyx

Olivolja tar, precis som vin, smak av både jordmån, väder och vind. Dessutom spelar olivsorten stor roll liksom när på året oliven skördas. De oliver som skördas allra först på säsongen, i september och oktober, ger fylliga oljor med stor smakkomplexitet. Dessa oljor är synd att använda till stekning, då de allra finaste smaktonerna är flyktiga och försvinner när oljan upphettas över 70 grader.

Ringla på charkbrickan, doppa bröd i eller lyxa till pastan. 

Ny medlem i olivoljefamiljen

Senaste tillskottet i olivoljefamiljen är ett nytt smörgåsfett, Zeta BreOliv. Det är ett helt vegetabiliskt fett som enbart innehåller fyra ingredienser: olivolja, fett från sheanötter, salt och lite vatten.

BreOliv har gröna, vegetariska toner som passar jättebra till allt från frukostmackor till rena champagnetilltugg. Det har en härligt mjuk konsistens direkt från kylskåpet och går också bra att steka i.

Vardagsmiddag!

Zeta Pinsa med salami och oliver
Zeta Pinsa med grönkål och burrata
Tomat- och mangoldfettuccine med krispigt surdegssmul
One pot lasagne med mozzarella
ENKELT
Zeta Snabb pasta med pesto och zucchini
Zeta Pastasallad med vispad fetaostdipp
ENKELT
Zeta Superenkel pasta med het tomatsås
ENKELT
Zeta Pasta Provencal med nötfärs
Spaghetti puttanesca
ENKELT
Zeta Italiensk grilled cheese sandwich
ENKELT
Zeta Pastasallad med pesto och parmesan
ENKELT
Zeta Spaghetti alla Gricia
POPULÄRT
Tre sorters piadina
ENKELT
Zeta Piadina med fetaost, oliver och pesto
ENKELT
Zeta Piadina med pesto, mozzarella och örter
ENKELT
Lax i ugn med feta och oliver
ENKELT
Pappardini med kyckling och tomat
Risotto med svartrot
Linsbolognese
Spaghetti Carbonara med halloumi
Vegetarisk lasagne med linser
Spaghetti med Pesto Piccante
ENKELT
Zeta Maccaronetti med tomat- och paprikasås
POPULÄRT
Zeta Linsgryta med tomat och fetaost
POPULÄRT
Zeta Vegetarisk auberginegratäng - Melanzane alla parmigiana
Zeta Surdegsmacka med svamp och örtröra
ENKELT
Zeta Pasta med mascarpone, valnötter och rucola
ENKELT
Zeta Pasta Linguine med ärter och zucchini
Macaronnetti bolognese
POPULÄRT
Spaghetti alla puttanesca
Linguine med kapris och tomat
Pasta med räkor, citron och tomat
Spaghetti alle vongole
ENKELT
Vattenmelonsallad med fetaost
ENKELT
Hirsmixsallad med medelhavssmaker
ENKELT
Melonsallad med grillad halloumaki