I samarbete med Zeta

Så väljer du rätt sorts olivolja

Det är inte svårt att förvirra sig i djungeln av olivoljor! Idag finns ofta ett 30-tal olika flaskor uppradade i livsmedelsbutikerna. Classico, fruttato, virgin, extra virgin, primo, intenso. Rena rama italienskan med prisskillnader på upp mot hundringen. Och vilken olivolja ska egentligen användas till vad?

Precis som vin smakar olivolja olika fruktigt, kryddigt, mycket eller lite beroende på olivsort, skördeperiod, område och pressningsmetod. Olivolja är både gott och nyttigt och går att använda lika bra till att steka fiskpanetter som att ringla över en sallad. Men vilken sort ska fisken stekas i och vilken sort ska ringlas över salladen?


Vad betyder kallpressad olivolja?

Kallpressad olivolja

Extra Virgine eller Extra Jungfruolja benämningen för kallpressad olivolja. För att få kallas Extra jungfruolja ska den vara garanterat kallpressad, aldrig upphettas över 27 grader. Oljan pressas i en traditionell stenkvarn helt utan kemiska ämnen under produktionen. Syrahalten är ett mått på oljans kvalitet och får högst uppnå 0,8 %. 

Kallextraherad olivolja

Att en olivolja är kallextraherad innebär att oliverna pressas med hjälp av moderna maskiner som krossar och centrifugerar oliverna för att utvinna oljan. Även under denna form får temperaturen aldrig övergå 27 grader, vilket garanterar att smaken inte försämras. Näst intill all olivolja är idag kallpressad eller kallextraherad.

Vilken olivolja används till vad?

Olivolja till matlagning

Till matlagning passar oljor gjorda på oliver skördade sent på säsongen och med mekaniska metoder. Det ger en mild olja till ett bra pris. Olivolja är rikt på enkelomättade fettsyror vilket gör den både värmetålig och nyttig. Perfekt för matlagning helt enkelt! Vid upphettning över 70 grader kan en del av olivsmaken försvinna och det är därför onödigt att använda en smakrik och dyr olivolja till stekning.

Kolla efter en mild jungfruolja i butikshyllan. Milda i smaken och passar bra till matlagning såväl som bakning, i dressing eller i sås. Exempel på en klassiska och goda matlagningsoljor är Zeta Olivolja Originale Extra Vergine eller Zeta Olivolja Classico Extra.

Olivolja är ett av de bästa vegetabiliska fetterna att steka i tack vare sin höga halt av enkelomättade fetter.

Olivolja till smaksättning

Leta efter balanserade jungfruoljor med benämningen fruttato, intenso, primo, aromatisk eller pepprig. Det är smakrika olivoljor på oliver skördande lite tidigare på säsongen för mer smak. Fruktiga och peppriga oljor passar perfekt att ringla över sallad, pasta, risotto eller grytan. Exempel på fina smaksättare är Zeta Olivolja Fruttato Extra Vergine och Zeta Casa Di Luca Olivolja Extra Vergine

Olivolja för extra lyx

Oliver som skördas tidigt på säsongen har nästan en lite omogen karaktär och ger en olivolja med riktigt intensiv och kraftig smak, med både beska och pepprighet i eftersmaken. Helst ska oliverna vara handplockade och av bästa sort för garanterat perfekt kvalitet.

Ringla på charkbrickan, doppa bröd i eller lyxa till pastan. 

För att göra det riktigt enkelt att välja rätt olivolja framför hyllan har olivoljeproffsen på Zeta tagit fram en olivoljeväljare som guidar dig fram till rätt olja!

Se även riktigt goda recept här nedan som du kan inspireras av.

 • Tomatcarpaccio med burrata och hallon

  Fler recept från Zeta

  Zeta är varumärket som sedan 1971 säljer italiensk mat i Sverige. Vi är passionerat förälskade i god och hälsosam mat, och vill dela med oss av medelhavets dofter och smaker till alla.
  Fernando Di Luca introducerade pasta och olivolja för svenskarna och förändrade svensk matkultur för alltid. Med italiensk medelhavsmat blir livet inte bara godare, utan också lite nyttigare av bara farten.
  Så laga, ät och njut på italienskt vis! Här har vi samlat några av Zetas alla härliga recept.
  Sponsrat innehåll
 • Jamie Oliver närbild

  Jamies supermat för familjen

  Sund mat för hela familjen - med Jamie Olivers recept blir det enkelt att laga god mat som dessutom gör gott.
 • Paolos pasta med tomatsås

  Snabblagad vardagspasta

  Pasta är verkligen en räddare i nöden när det kurrar i magen. Här hittar du massor av snabblagade recept att variera dig med.