Olivolja – vad ska användas till vad?zeta_logo_svg

Vilken olivolja passar till vad?

Olivolja kan användas på många olika sätt i köket. Allt från att ringla över salladen, i pastan eller till att steka i. Men vilken olja ska man välja? Ett tips är att ha minst två olika olivoljor hemma, en till matlagning och en till smaksättning. Här berättar vi mer!

Zetas olivoljor

Olivolja till matlagning

Till matlagning och bakning passar milda olivoljor bäst, gjorda på mogna oliver som skördats sent på säsongen. Då har oliverna hunnit få en mjukare och mildare smak. Olivolja passar utmärkt till både varm och kall matlagning. Faktum är att olivolja är ett av de bästa vegetabiliska fetterna att steka i tack vare sin höga halt av enkelomättade fetter.

Bra exempel på goda matlagningsoljor av hög kvalitet är Zeta Olivolja Extra Vergine Classico, Zeta Olivolja Gentile och Zeta Olivolja.

Olivolja för smaksättning

För en italienare är olivolja på bordet lika självklar som salt och peppar. Den används gärna och ofta som krydda och smaksättare av all mat, från sallader och pastarätter till pizza, antipasti och grillat. Välj gärna en olivolja med medelfyllig till kraftig smak, som Zeta Extra Vergine Fruttato, Fruttato Medio eller Fruttato Intenso.

För dig som gillar olivolja på bröd finns vår bredbara Zeta BreOliv Original och Zeta BreOliv Mild. Funkar också bra till kalla röror och spreds.

Bönsallad

Olivolja för lite extra lyx

Olivolja tar, precis som vin, smak av både jordmån, väder och vind. Dessutom spelar olivsorten stor roll liksom när på året oliven skördas. De oliver som skördas omogna, allra först på säsongen, i september och oktober, ger fylliga oljor med stor smakkomplexitet. Dessa oljor är onödigt att använda till stekning då de allra finaste smaktonerna är flyktiga och försvinner när oljan upphettas över 70 grader. De är i stället en perfekt krydda när du vill lyxa till det lite extra och doppa bröd i eller smaksätta skaldjurspastan.

Oljorna du ska välja är Zeta Selezionato da Fernando med mycket pepprighet och beska i eftersmaken, detta tack vare en extra hög halt nyttiga antioxidanter. Eller Zeta Azienda Guerrieri Fruttato Legero som är djupt fruktig men lite rundare i avslutningen.

Krämig burrata

Håll utkik efter Novello

Varje höst kommer Zeta med en begränsad utgåva av Årets Novello. Novello-olivoljan är inte en Extra Vergine vilken som helst, utan är gjord på oliver skördade under säsongens tio första dagar. Den har en djup, grön färg, doft av nyklippt gräs och smak av gröna tomater och kronärtskocka, eftersmaken är lång med viss pepprighet. Zeta Novello passar utmärkt när du vill ha en extra fin smakupplevelse, doppa bröd i, ringla över fisk, pasta eller charkuterier. Denna olja brukar finnas i butik från början av november och en bit in på det nya året. Håll utkik!

Sommarfest

Zeta Potatissallad med kapris och citron
ENKELT
Zeta Pinsa med citron, burrata och pistagenötter
Zeta Fyra festliga snittar
Zeta Enkel tomat- och burratasallad
Zeta Friterade grönsaker med sardelldipp

Läsvärt