I samarbete med Zeta

Så väljer du rätt sorts olivolja

Det är inte svårt att förvirra sig i djungeln av olivoljor! Idag finns ofta ett 30-tal olika flaskor uppradade i livsmedelsbutikerna. Classico, fruttato, virgin, extra virgin, primo, intenso. Rena rama italienskan med prisskillnader på upp mot hundringen. Och vilken olivolja ska egentligen användas till vad?

Precis som vin smakar olivolja olika fruktigt, kryddigt, mycket eller lite beroende på olivsort, skördeperiod, område och pressningsmetod. 

Olivolja är både gott och nyttigt och användningsområdena är många. Det går lika bra att steka fiskpanetter i olivolja som att ringla den över en sallad. Det gäller bara att välja rätt olivolja till rätt sak.

Vad menas med kallpressad olivolja?

Den kallpressade olivoljan är allra finast. Oftast står det extra vergine eller jungfruolivolja på flaskan. Att oljan är kallpressad innebär att de färska oliverna pressats eller kallextraherats helt utan kemiska ämnen eller andra tillsatser. Temperaturen under processen får inte stiga över 27 grader och oljans syrehalt får vara högst 0,8 procent. Det är en kvalitetsstämpel.

Ny medlem i olivoljefamiljen

Senaste tillskottet i olivoljefamiljen är ett nytt smörgåsfett, Zeta BreOliv. Det är ett helt vegetabiliskt fett som enbart innehåller fyra ingredienser: olivolja, fett från sheanötter, salt och lite vatten. 

BreOliv har gröna, vegetariska toner som passar jättebra till allt från frukostmackor till rena champagnetilltugg. Det har en härligt mjuk konsistens direkt från kylskåpet och går också bra att steka i.

Vilken olivolja passar till vad?

Olivolja till matlagning

Till matlagning eller bakning passar milda olivoljor bäst, gjorda på mogna oliver som skördats sent på säsongen. Oliven är nämligen som vilken frukt som helst - tidigt på säsongen mer grön och krispig i sin karaktär, för att sedan mogna och få en mjukare samt mildare smak. 

All olivolja passar utmärkt till både varm och kall matlagning. Faktum är att olivolja är det vegetabiliska fett som har högst andel enkelomättade fettsyror bland alla våra vanligaste matfetter. Det ger ett värmetåligt fett med lång hållbarhet. Bra exempel på goda matlagningsoljor av hög kvalitet är Zeta Olivolja Extra Vergine Originale eller Zeta Olivolja Extra Vergine Classico.

Olivolja är ett av de bästa vegetabiliska fetterna att steka i tack vare sin höga halt av enkelomättade fetter.

Olivolja till smaksättning

För en italienare är en olivolja på bordet lika självklar som salt och peppar. Den används gärna och ofta som krydda och smaksättare av all mat, från sallader och pastarätter till antipasti eller grillat. Välj gärna en olivolja med medelfyllig till kraftig smak, som Zeta olivolja Extra Vergine Fruttato eller Fruttato Medio..

Olivolja för extra lyx

Olivolja tar, precis som vin, smak av både jordmån, väder och vind. Dessutom spelar olivsorten stor roll liksom när på året oliven skördas. De oliver som skördas allra först på säsongen, i september och oktober, ger fylliga oljor med stor smakkomplexitet. De oljorna är synd att använda till stekning, då de allra finaste smaktonerna är flyktiga och försvinner när oljan upphettas över 70 grader.

Ringla på charkbrickan, doppa bröd i eller lyxa till pastan. 

För att göra det riktigt enkelt att välja rätt olivolja framför hyllan har olivoljeproffsen på Zeta tagit fram en olivoljeväljare som guidar dig fram till rätt olja!

  • Tomatcarpaccio med burrata och hallon

    Fler recept från Zeta

    Zeta är varumärket som sedan 1971 säljer italiensk mat i Sverige. Vi är passionerat förälskade i god och hälsosam mat, och vill dela med oss av medelhavets dofter och smaker till alla.
    Fernando Di Luca introducerade pasta och olivolja för svenskarna och förändrade svensk matkultur för alltid. Med italiensk medelhavsmat blir livet inte bara godare, utan också lite nyttigare av bara farten.
    Så laga, ät och njut på italienskt vis! Här har vi samlat några av Zetas alla härliga recept.
    Sponsrat innehåll
  • Jamie Oliver närbild

    Jamies supermat för familjen

    Sund mat för hela familjen - med Jamie Olivers recept blir det enkelt att laga god mat som dessutom gör gott.
  • Paolos pasta med tomatsås

    Snabblagad vardagspasta

    Pasta är verkligen en räddare i nöden när det kurrar i magen. Här hittar du massor av snabblagade recept att variera dig med.