Så väljer du rätt sorts olivolja

Det är inte svårt att förvirra sig i djungeln av olivoljor. Idag finns ofta ett 30-tal olika flaskor uppradade i livsmedelsbutikerna. Classico, fruttato, virgin, extra virgin, primo, intenso - så vilken olivolja ska egentligen användas till vad?

Precis som vin smakar olivolja olika fruktigt, kryddigt, mycket eller lite beroende på olivsort, skördeperiod, område och pressningsmetod. 

Olivolja är både gott och nyttigt och användningsområdena är många. Det går lika bra att steka fiskpanetter i olivolja som att ringla den över en sallad. Det gäller bara att välja rätt olivolja till rätt sak.

Vad menas med kallpressad olivolja?

Den kallpressade olivoljan är allra finast. Oftast står det extra vergine eller jungfruolivolja på flaskan. Att oljan är kallpressad innebär att de färska oliverna pressats eller kallextraherats helt utan kemiska ämnen eller andra tillsatser. Temperaturen under processen får inte stiga över 27 grader och oljans syrehalt får vara högst 0,8 procent. Det är en kvalitetsstämpel.

Ny medlem i olivoljefamiljen

Senaste tillskottet i olivoljefamiljen är ett nytt smörgåsfett, Zeta BreOliv. Det är ett helt vegetabiliskt fett som enbart innehåller fyra ingredienser: olivolja, fett från sheanötter, salt och lite vatten. 

BreOliv har gröna, vegetariska toner som passar jättebra till allt från frukostmackor till rena champagnetilltugg. Det har en härligt mjuk konsistens direkt från kylskåpet och går också bra att steka i.

Vilken olivolja passar till vad?

Olivolja till matlagning

Till matlagning eller bakning passar milda olivoljor bäst, gjorda på mogna oliver som skördats sent på säsongen. Oliven är nämligen som vilken frukt som helst - tidigt på säsongen mer grön och krispig i sin karaktär, för att sedan mogna och få en mjukare samt mildare smak. 

All olivolja passar utmärkt till både varm och kall matlagning. Faktum är att olivolja är det vegetabiliska fett som har högst andel enkelomättade fettsyror bland alla våra vanligaste matfetter. Det ger ett värmetåligt fett med lång hållbarhet. Bra exempel på goda matlagningsoljor av hög kvalitet är Zeta Olivolja Extra Vergine Originale eller Zeta Olivolja Extra Vergine Classico.

Olivolja är ett av de bästa vegetabiliska fetterna att steka i tack vare sin höga halt av enkelomättade fetter.

Olivolja till smaksättning

För en italienare är en olivolja på bordet lika självklar som salt och peppar. Den används gärna och ofta som krydda och smaksättare av all mat, från sallader och pastarätter till antipasti eller grillat. Välj gärna en olivolja med medelfyllig till kraftig smak, som Zeta olivolja Extra Vergine Fruttato eller Fruttato Medio..

Olivolja för extra lyx

Olivolja tar, precis som vin, smak av både jordmån, väder och vind. Dessutom spelar olivsorten stor roll liksom när på året oliven skördas. De oliver som skördas allra först på säsongen, i september och oktober, ger fylliga oljor med stor smakkomplexitet. De oljorna är synd att använda till stekning, då de allra finaste smaktonerna är flyktiga och försvinner när oljan upphettas över 70 grader.

Ringla på charkbrickan, doppa bröd i eller lyxa till pastan. 

För att göra det riktigt enkelt att välja rätt olivolja framför hyllan har olivoljeproffsen på Zeta tagit fram en olivoljeväljare som guidar dig fram till rätt olja!

Vardagsmiddag!

ENKELT
Lax i ugn med feta och oliver
ENKELT
Pappardini med kyckling och tomat
Risotto med svartrot
Linsbolognese
Spaghetti Carbonara med halloumi
Vegetarisk lasagne med linser
Spaghetti med Pesto Piccante
ENKELT
Linsbolognese
Artikel

12 smarriga vardagsrecept!

Vill du äta gott både till vardags och helg? Det behöver inte vara så krångligt alla...

ENKELT
Zeta Maccaronetti med tomat- och paprikasås
ENKELT
Zeta Linsgryta med tomat och fetaost
Zeta Surdegsmacka med svamp och örtröra
ENKELT
Zeta Pasta med mascarpone, valnötter och rucola
ENKELT
Zeta Pasta Linguine med ärter och zucchini
Zeta Toskansk Farrosoppa
Artikel

Därför är medelhavsmat bra för kroppen!

Senaste årens snack om att "medelhavsmaten förlänger ditt liv" har väl inte undgått...

Macaronnetti bolognese
Linguine med kapris och tomat
Pasta med räkor, citron och tomat
Spaghetti alle vongole
ENKELT
Vattenmelonsallad med fetaost
ENKELT
Hirsmixsallad med medelhavssmaker
ENKELT
Melonsallad med grillad halloumaki