Zeta Svamppasta med parmesan och tryffelsalamizeta_logo_svg

Bli ett pastaproffs! 12 populära pastasorter

Älskade pasta! En grundpelare i det italienska köket som finns i mängder av olika former. Visste du att varje pastasort faktiskt har ett särskilt syfte? Vissa sorter passar bäst till krämiga ostsåser och andra till köttfärssås eller grytor. Här kommer en enkel pastaguide med populära pastasorter och hur du ska använda dem för att ta din pastarätt till nästa nivå!

Lång pasta - perfekt för finfördelade såser

Spaghetti är en klassiker från södra Italien och passar perfekt med fina tomatsåser. Det är också en självklarhet till pasta vongole – rätter med ursprung i södra Italien helt enkelt. I Italiens skulle man däremot aldrig servera spaghetti med Bolognese – till det används i stället framför allt tagliatelle.

Tagliatelle, fettuccine och pappardelle görs oftast på ägg och är favoriter i norra Italien, där ägg historiskt sett var en symbol för välstånd. Ägg ger en fylligare smak och mer elastisk pasta som passar utmärkt med kraftiga såser som Bolognese eller krämiga ostsåser.

Pasta Tagliatelle Recept på klassisk bolognese med pasta tagliatelle

Kort pasta - variationens mästare

Kort pasta, eller pasta corta som det heter på italienska, är formad för att fånga upp smaken och ingredienserna i veck och ihåligheter. Den stora variationen av kort pasta ger oändliga möjligheter i köket! Kort beskrivet passar rörformad pasta bäst med robusta såser som har större ingrediensbitar. Spiral- och snäckformade pastasorter passar bättre med krämiga såser, som fångas upp mellan vecken.

Penne och Mezze Maniche

Penne är en sort som de flesta känner till. Den snedskurna formen gör att den enkelt fångar upp sås och smaker. Penne kan vara både slät, lisce, eller räfflad, rigate. Den räfflade versionen är särskilt bra till tjockare såser, som en tomatbaserad arrabbiata eller en krämig ostsås. En liknande form är Mezze Maniche. Den har samma rörform men är kortare och tjockare - perfekt för robusta såser med bitar av grönsaker eller kött.

Pasta Mezze Maniche Recept på Mezze Maniche med svamp och tryffelsalami

Tortiglioni

Tortiglioni har djupa spiralformade räfflor – och kan verkligen lyfta en rätt. Skårona gör att tortiglioni verkligen fångar upp såser med både bitar och mycket smak. Den fungerar utmärkt till kötträtter och tyngre såser, som en gryta eller mustig tomatsås.

Fusilli och Strozzapreti

Fusilli är en annan favorit! Den skruvade spiralformen är inte bara dekorativ, den fångar också enkelt upp både sås och små bitar av grönsaker eller kött. Fusilli är idealisk för krämiga såser, men fungerar lika bra med lättare grönsaksbaserade såser. Strozzapreti som har sitt ursprung Emilia-Romagna har en liknande vriden form och passar bra till lite smakrikare rätter, som pesto eller kycklingröra.

Pasta Strozzapreti Recept på Strozzapreti med pesto och parmesan

Radiatori

Räfflade pastasnäckor med ännu mer yta att fånga upp sås på! De påminner om små gammaldags element, radiatorer. Därav namnet. De djupa vecken suger upp krämiga såser på ett fantastiskt sätt och passat därför extra bra med tjockare såser, som ost- eller tomatbaserade med bitar i.

Fiori och Fiocchi

Fiori och Fiocchi är mindre vanliga men otroligt trevliga pastaformer som påminner om blommor och små rosetter. Dessa används ofta till lite elegantare rätter och serveras med milda, krämiga eller grönsaksbaserade såser där bitar av ingredienser kan fångas upp i vecken.

Nästa gång du tillagar en pastarätt, tänk på hur pastans form kan lyfta smaker och råvaror, så välj med omsorg!

Goda recept på pasta

Zeta Tagliatelle med mustig grönsaksragu
Betyg: 5 av 5 (1 röster)

Tagliatelle med mustig grönsaksragu

60 min
ENKELT
Zeta Pastamore med het tomatsås
Betyg: 5 av 5 (1 röster)

Pastamore med het tomatsås

25 min
Zeta Pastasallad med burrata, pancetta och rostad mandel
Zeta Glutenfri citronpasta med burrata, kronärtskocka och pistagenötter
Zeta Glutenfri grekisk pastasallad
Betyg: 5 av 5 (2 röster)

Glutenfri grekisk pastasallad

15 min
Zeta Glutenfri pasta med rostad tomatsås och burrata
ENKELT
Zeta Pasta med vit och grön sparris
Betyg: 5 av 5 (2 röster)

Pasta med vit och grön sparris

20 min

Aktuellt

12 magiska recept med burrata och mozzarella
Sponsrat
Zeta Burrata med pesto, tomat och kronärtskocka

12 magiska recept med burrata och mozzarella

Smältande mozzarella på pizza, lyxig buffelmozzarella till förrätt eller krämig burrata på pastan - går det ens att tacka nej till? Här beskriver vi skillnaden på mozzarella, burrata och scamorza samt tipsar om 12 magiskt goda rätter.

Matiga sallader - 8 goda recept
Sponsrat
Zeta Pastasallad med vispad fetaostdipp

Matiga sallader - 8 goda recept

Fräscht, enkelt att göra, magiskt gott och är oftast snällt mot plånboken - medelhavsmat när det är som bäst! En matig sallad är dessutom perfekt när du väntar många gäster, ska bjuda på midsommarlunch, studentfest eller sommarbuffé. Här tipsar vi om 8 riktigt goda och matiga sallader-

Italienska snittar till sommarfesten
Sponsrat
Zeta Friterade kronärtskockor med citronaioli

Italienska snittar till sommarfesten

Vankas det fest eller sommarmingel?

Pinsa - 11 enkla och goda recept
Sponsrat
Zeta Pinsa med salami och oliver

Pinsa - 11 enkla och goda recept

Pinsa har senaste åren blivit en riktig snackis! Det är som en blandning mellan pizza och focaccia och degen har en rustik och fyllig smak. Den är busenkel att tillaga och passar lika bra som en hel maträtt eller uppskuren som snittar och tilltugg. Ja, inte konstigt att det blivit så populärt! Här hittar du 11 enkla och goda recept på pinsa!