2019 års mattrender

Vad blir årets heta mattrender? Vad ska man bjuda på för rätter för att vara först med det senaste? Vi har tagit del av undersökningarna som gjorts och listar här 7 trender som troligtvis kommer slå igenom 2019. Spana in dem redan nu och gör dig redo för ett år fullt av spännande nyheter!

1. Vegetariska maträtter ökar

De vegetariska alternativen och rätterna fortsätter att öka i popularitet och kommer fortsätta så även under 2019. Vi kommer se fler och fler av våra älskade vardagsklassiker i vegetarisk tappning men även helt nya rätter!
Ta en titt på våra populäraste vegorätter här >>

2. Nya vegetariska råvaror

Jackfruit och soltorkade tomater är två råvaror som kommer bli mer och mer populära i det vegetariska köket under året. Jackfruit används som alternativ till kött medan tomaterna tillagas för att efterliknar tonfisk! Testa det här receptet på pulled jackfruit >>

3. Odlat kött

Det planeras för kommersiell lansering av odlat kött mot slutet av året. Då priserna har börjat trappas ner kommer det bli möjligt för gemene man att testa det!

4. Butiker utan förpackningar

Efterfrågan på matvaror i lösvikt ökar för att minska på mängden plast och förpackningar. Under 2019 kommer den här trenden ta fart! Det ser ut som fler butiker kommer haka på och göra det möjligt för oss att köpa flingor, gryn och andra torrvaror i lösvikt. Så fram med glasburkarna och börja förbered för en mer klimatsmart vardag!

5. Restauranger med goda bakterier

Bakteriernas roll för en bra maghälsa har det pratats ett tag om. Under året kommer även restauranger ta det ett steg längre och erbjuda rätter som sägs kunna hjälpa vid depressioner, vara bra mot hyn och stärka ens maghälsa genom goda bakterier.

6. Servera mat efter ditt DNA

I London erbjuder en restaurang gästerna att ta ett DNA-prov som kommer visa vilken mat de behöver för just sin kropps unika behov. Det finns inte i Sverige än, men det kanske är på väg!

7. Afrikansk, japansk och mexikansk mat

Länder som kommer inspirera den svenska matlagningen mest under 2019 sias bli afrikansk, japansk och mexikansk mat. Så än kan den trendmedvetna fortsätta med fredagstaco och njuta av sin sushilunch. Men vi hjälper dig gärna med mer inspiration på rätter från de olika områdena! Kika in våra mexikanska rätter här eller de asiatiskt här!

Källa: Food & Friends trendspotting 2019

Vegetariska recept