Rostad tomatsoppa med vitlöksbröd

POPULÄRT
koket.se
Rostad tomatsoppa med vitlöksbröd
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Rostad tomatsoppa med vitlöksbröd

15 ingredienser

1 h

En lyxigt läcker soppa på ugnsrostade tomter serverad med ett fantastiskt krispigt vitlöksbröd. Tips! Det går också bra att använda konserverade körsbärstomater, rosta i ugn på samma sätt som om du använder färska tomater.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kvisttomat (romantica el mindre plommontomater)
  • 0,5 vitlök
  • 1-2 rödlökar
  • 2 msk olivolja
  • 5 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1-2 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Vitlöksbröd

  • 0,5 baguette
  • 50 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk persilja, hackad

Till servering

  • gräddfil
  • färsk basilika

Gör så här

  1. Rostad tomatsoppa
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär tomaterna på hälften eller i kvartar. Skala och skär löken i mindre klyftor. Halvera vitlöken tvärs över på vitlökens "midja", behåll skalet på.
  3. Lägg allt i en form och ringla olivolja över. Lägg i vitlöken så att den har snittytan uppåt.
  4. Sätt in i ugnen 40-50 minuter tills tomaterna och vitlöken fått färg och blivit rostad.
  5. Koka under tiden upp vatten och buljongtärningar i en kastrull.
  6. Ta ut tomaterna ur ugnen. Ta den halverade vitlöken och pressa ut vitlöken som nu blivit mjuk och härligt rostad. Släng bort skalet.
  7. Lägg ned tomater, lök och vitlök i buljongen, låt koka ihop ett par minuter.
  8. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i blender.
  9. Tillsätt grädden och fortsätt mixa soppan. Smaka av med salt och ganska mycket nymalen svartpeppar.
  10. Vitlöksbröd
    Skär baguetten i skivor.
  11. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt riven vitlök och hackad persilja.
  12. Lägg i brödskivorna och stek dem till gyllene färg på bägge sidor. Salta lätt.
  13. Servera soppan i skålar toppad med lite gräddfil och färsk basilika. Bjud med vitlöksbrödet.