vad blir det för mat

Vad blir det för mat - säsong 8

Skådespelaren Per Morberg bjuder på annorlunda matlagning i sitt hem i Sörmland.

vadblirdetformat-s8e1

21:58

Vad blir det för mat - del 1

Per hämtar inspiration från grannlandet Danmark och lagar smörrebröd med bland annat rökt lax, handskalade räkor och knaperstekt bacon. Till efterrätt bjuder han på hemlagad glass och romindränkta russin.

Smörrebröd: Rostbiffssmörgås

Smörrebröd: Rostbiffssmörgås

Betyg: 2.41 av 5 (17 röster)
Smörrebröd: Pannbiffsmörgås

Smörrebröd: Pannbiffsmörgås

Betyg: 4.2 av 5 (10 röster)
Smörrebröd: Leverpastejsmörgås

Smörrebröd: Leverpastejsmörgås

Betyg: 3.5 av 5 (6 röster)
Smörrebröd: Spättasmörgås

Smörrebröd: Spättasmörgås

Betyg: 2.88 av 5 (8 röster)
Romrussinglass

Romrussinglass

Betyg: 3.3 av 5 (24 röster)
vadblirdetformat-s8e2

22:01

Vad blir det för mat - del 2

Per Morberg ordnar en middag för sina skådespelarvänner Fares Fares, Gerhard Hoberstorfer och Andreas Kundler. Menyn består av ättiksströmming serverad på knäckebröd med öl och snaps, rimmad oxbringa med pepparrotssås och fattiga riddare på kanellängd med vispgrädde och bär.

Inlagd strömming

Inlagd strömming

Betyg: 3.2 av 5 (107 röster)
Per Morbergs oxbringa

Per Morbergs oxbringa

Betyg: 3.6 av 5 (114 röster)
Pers fattiga riddare

Pers fattiga riddare

Betyg: 4.1 av 5 (20 röster)
vadblirdetformat-s8e3

22:30

Vad blir det för mat - del 3

Per fiskar gädda som han ska tillreda till kvällens middag. Det bjuds på franska queneller och parfait av rabarber till efterrätt. Gäster är musikerna Kikki Danielsson och Sulo.

Gäddqueneller med saffranssås

Gäddqueneller med saffranssås

Betyg: 3.7 av 5 (51 röster)
Rabarberparfait

Rabarberparfait

Betyg: 3.1 av 5 (17 röster)
vadblirdetformat-s8e4

22:06

Vad blir det för mat - del 4

Per Morberg flyttar ut i trädgården vid sitt torp för att laga mat på en vedeldad grill. På menyn står oxfilé provencale, men i stället för att ugnsgratinera filén använder han en svets för att få till den rätta ytan. Till dessert blir det en mousse på vildhallon.

Oxfilé Provençale

Oxfilé Provençale

Betyg: 3.5 av 5 (151 röster)
Vildhallonmousse

Vildhallonmousse

Betyg: 3.7 av 5 (33 röster)
vadblirdetformat-s8e5

22:01

Vad blir det för mat - del 5

Pers vänner Lars och Margit Abrahamsson, som driver en restaurang i Västindien, är på besök och ska laga jerk chicken, grillad kyckling med karibiska kryddor. Till kycklingen serveras en salsa på mango, ananas, papaya och chili. Till efterrätt blir det smultron med sabayonne.

Rökta räkor med aioli

Rökta räkor med aioli

Betyg: 3.5 av 5 (52 röster)
Jerk Chicken

Jerk Chicken

Betyg: 3.6 av 5 (38 röster)
Sabayone med smultron

Sabayone med smultron

Betyg: 4 av 5 (2 röster)
vadblirdetformat-s8e6

22:04

Vad blir det för mat - del 6

Per lagar mat i utomhusköket på torpet till sin fru Inese och döttrarna Astrid och Molly. På menyn står piggvar som han steker och serverar med en murkelsås. Förrätten består av en räksoppa med armagnac och till efterrätt blir det fruktsallad med ett stänk champagne.

Per Morbergs lyxiga räksoppa

Per Morbergs lyxiga räksoppa

Betyg: 3.6 av 5 (144 röster)
Piggvar med murkelsås

Piggvar med murkelsås

Betyg: 3 av 5 (10 röster)
Fruktsallad med champagne

Fruktsallad med champagne

Betyg: 5 av 5 (1 röster)
vadblirdetformat-s8e7

21:56

Vad blir det för mat - del 7

Per ger sig ut på en skärgårdskryssning med krögaren Jesper Taube. Tillsammans lagar de lerpottasill, ångbåtsbiff och som avslutning på måltiden blir det en punschtiramisu enligt ett recept från Jespers farfar, Evert Taube.

Per Morbergs lerpottasill

Per Morbergs lerpottasill

Betyg: 3.1 av 5 (10 röster)
Ångbåtsbiff

Ångbåtsbiff

Betyg: 2.9 av 5 (52 röster)
Tiramisu enligt Evert Taube

Tiramisu enligt Evert Taube

Betyg: 3.06 av 5 (16 röster)
vadblirdetformat-s8e8

22:18

Vad blir det för mat - del 8

Per Morberg får besök av krögaren Leif Mannerström och hans hustru Lilian. Tillsammans lagar de skaldjursburgare à la Carl XVI Gustaf. Till huvudrätt blir det rådjursfilé med gräddstuvad spetskål och tryffel. Efterrätten blir en äppelkaka med nötter och en vaniljmättad sabayonne.

Skaldjurshamburgare med forellrom

Skaldjurshamburgare med forellrom

Betyg: 3.38 av 5 (8 röster)
Pepparstekt rådjursfilé med tryffel

Pepparstekt rådjursfilé med tryffel

Betyg: 3.84 av 5 (25 röster)
Mannerströms äppelkaka

Mannerströms äppelkaka

Betyg: 3.6 av 5 (143 röster)
vadblirdetformat-s8e9

22:11

Vad blir det för mat - del 9

Per Morberg lagar en festmåltid hemma i köket på Tullgarn. På menyn står gravad rådjursfilé med smörstekta kantareller till förrätt. Huvudrätten består av stuvad lake med pressad potatis och till efterrätt serveras glace au four.

Gravad rådjursfilé

Gravad rådjursfilé

Betyg: 3.1 av 5 (57 röster)
Stuvad Lake a la Per

Stuvad Lake a la Per

Betyg: 3.2 av 5 (19 röster)
Glace au Four

Glace au Four

Betyg: 3.84 av 5 (32 röster)
vadblirdetformat-s8e10

22:00

Vad blir det för mat - del 10

Säsongsavslutning. Per Morberg får besök av Henrik Schyffert och Erik Haag. Per bjuder på rödbetor med parmesan och pinjenötter som förrätt. Huvudrätten består av färsk torskrygg tillsammans med skirat smör.

Per Morbergs rödbetor

Per Morbergs rödbetor

Betyg: 2.87 av 5 (15 röster)
Kokt torsk med pepparrot och skirat smör

Kokt torsk med pepparrot och skirat smör

Betyg: 3.85 av 5 (27 röster)
Per Morbergs banana split

Per Morbergs banana split

Betyg: 3.8 av 5 (49 röster)
TIPS

För en ännu bättre Play-upplevelse, använd dessa ikoner i spelaren: