Per Morbergs lyxiga räksoppa
Per Morbergs lyxiga räksoppa
20 ingredienser
Per Morbergs räksoppa med Armagnac. Servera soppan i varma skålar och gärna med en god brödbit till.
Ingredienser
- 500 g räkor med skal
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 bit rotselleri, liten
- 0,5 fänkål
- 0,35 purjolök
- 2 klyftor vitlök
- 3-4 msk olivolja
- 1 msk smör
- 2 msk tomatpuré
- 2 tsk paprikapulver
- 1 kvist timjan
- 1 kvist persilja
- 0,5 dl Armagnac
- 1 dl vitt vin
- vatten
- 4 dl vispgrädde
- vitpeppar, nymalen, efter smak
- 1 lagerblad
- salt (efter smak)
Gör så här
- Skala räkorna.
- Hetta upp en kastrull tillsammans med olivoljan och smöret.
- Lägg i skalen och fräs under omrörning.
- Skölj och skär ner grönsakerna i kastrullen tillsammans med tomatpurén, lagerblad, färska kryddor och paprikapulvret.
- Efter några minuter, häll i Armagnac och vitt vin (se upp för eventuell låga).
- Fyll upp med vatten tills det täcker skalen väl.
- Koka upp och skumma eventuellt av skummet.
- Låt sjuda i ca10-15 minuter.
- Sila av skalen och koka ner tills 1/3 återstår.
- Häll i grädden och låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter.
- Smaka eventuellt av med salt, nymalen peppar och kanske en skvätt Armagnac.
- Innan servering lägg ner räkstjärtarna och låt dem bli varma.
- Servera i varma tallrikar.