Stuvad Lake a la Per

Stuvad Lake a la Per
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Stuvad Lake a la Per

14 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 700-800 g lake, filé
  • 3 schalottenlökar
  • 1 stjälkselleri, liten bit
  • 0,5 fänkål
  • 1 morot
  • 0,35 purjolök
  • 4 dl vispgrädde
  • 2-3 dl vitt vin
  • 3 äggulor
  • 100 g smör
  • 0,5 dl dill, hackad
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar, nymalen, efter smak

Serveras med

  • potatis, pressad

Gör så här

Lake

  1. Skär upp filéerna i mindre portionsbitar.
  2. Smöra botten på en låg kastrull och lägg i fisken.
  3. Salta, peppra och häll över vinet.
  4. Låt sjuda upp och lägg på ett lock och sänk värmen.
  5. Låt sjuda vidare 8-10 minuter. Köttet skall vara vitt när det är klart.

Grönsaker

  1. Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar.
  2. Ta sedan upp fiskbitarna och lägg i grönsakerna i fonden tillsammans med grädden.
  3. Sjud sedan grönsakerna vidare tills de blir "krispigt" mjuka, med tuggmotstånd.
  4. Smaka av med salt och peppar och en smörklick.
  5. Lägg i fisken koka upp och rör sist ner äggulorna.

Vid servering

  1. Garnera med hackad dill och servera med pressad potatis.