Kokt torsk med pepparrot och skirat smör
Kokt torsk med pepparrot och skirat smör
14 ingredienser
Per Morberg bjuder Henrik Schyffert och Erik Haag på härlig husmanskost.
Ingredienser
- 4 torsk, bitar à 250 g
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 fänkål
- persilja, några stjälkar
- 2 lagerblad
- vitpepparkorn, några stycken
- 3-4 kryddpepparkorn
- 0,5 citron
- grovt salt
- färsk pepparrot, riven
- citron, klyftor
- dill, kvistar
- smör
Gör så här
- Skölj fiskbitarna i kall t vatten. Lägg i en långpanna och strö över rikligt med grovt salt.
- Låt stå i kylen 2 timmar innan kokning.
- Skala och skär grönsakerna i bitar och lägg i en 5-6 liters kastrull.
- Fyll på med vatten till hälften och lägg resten av ingredienserna utom fisken.
- Låt sedan vattnet koka upp och koka en stund så att smakerna kommer fram.
- Lägg sedan ner fisken och se till att det täcker med vätskan. Koka upp och låt sedan sjuda på lägsta värmen i ca 10 minuter. Köttet skall vara vitt och fast i invid benen.
- Skira smöret och riv pepparroten på fina sidan av rivjärnet.
- Lägg upp fisken och garnera med pepparroten, citronklyftor och dillkvistar.
- Servera med kokt potatis och det skirade smöret.