KF svamptork samlingsbild

3 svamptorkar, budget - mellan - lyx

Att plocka och torka svamp är ett rent nöje - och ett perfekt sätt att spara svampen till ett senare tillfälle under året. Men en svamptork kan ju såklart även användas till att torka kött, örter eller frukt. Här är tips på tre riktigt bra svamptorkar i tre olika prisklasser!

Hur fungerar en svampork?

Det är så enkelt! Du lägger ut svamparna på de olika hyllplanen (utan att de ligger på varandra). De stora svamparna kan du dela i mindre bitar medan de små kan vara som de är.

Du ställer in tiden och torken suger sedan ur allt fukt ur svamparna. Svamparna ska bli så torra att de går att smula sönder.  Torkningsprocessen bibehåller alla viktiga vitaminer, näringsämnen och smaker i såväl svampar, frukt, örter eller kött. Förvara sedan svampen i en glasburk med tättslutande lock.

Svamptorkar finns i flera olika prisklasser, från flera tusenlappar till några hundralappar. Här är tre utvalda!

1. Budget

Nätt liten tork av märket Champion med 5 våningar torkningsgaller. 27 cm bred och 27 cm hög får den enkelt plats i köket och skåpen. Torken har två effektlägen med max 300W samt ett praktiskt överhettningsskydd. Pris cirka 399 kr hos Ellos, Cdon och Kitchentime.

2. Mellan

Frukttork som även torkar grönsaker och örter. Frukttorken från Severin är tillverkad i plast och är smidig att använda med en effekt på 250W med justerbara galler. Pris varierar mellan 500-600 kr och finns hos bland annat Kitchentime, Ellos och Bagaren och Kocken.

3. Lyx

Svamptork i rostfritt stål med fem våningar torkgaller och ett nät för örter av märket Steba. Torken är 30 cm hög och 37 cm bred och har en elektronisk timer från 1 - 36 timmar. Maxeffekt 350W. Pris strax över 1000 kr hos Kitchetime och Confidentliving.

Mustiga svampsoppor

Svampglädje