Rådjursgryta med morötter och höstsvamp

POPULÄRT
koket.se
Rådjursgryta med morötter och höstsvamp
Foto: Tv4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Rådjursgryta med morötter och höstsvamp

29 ingredienser

2 h

Härligt mustig gryta med rådjur och svamp kan passa fint när hösten närmar sig.

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g rådjursbog, tärnat
  • 1 dl olivolja
  • 2 tomater
  • 4 schalottenlökar
  • 0,25 fänkål
  • 37,5 cl vitt vin
  • 8 dl kalvbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • salt
  • svartpeppar
  • citron

Garnering

  • 1 knippe morot (blandade sorter)
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • färsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk grönsaksbuljong, koncentrerad
  • 300 g karljohansvamp, färsk och skivad (eller den svamp ni hittar)
  • olivolja (till stekning av svampen)
  • salt
  • vitpeppar
  • svartpeppar
  • 1 knippe grönkål

Servering

  • 12 potatisar (gärna amadine)
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl crème fraîche
  • 3 msk parmesanost, riven
  • salt

Gör så här

  1. Bryn köttet väl i olja samt salta och peppra. Lägg sedan köttet i en kastrull.
  2. Skär tomater, lök och fänkål grovt.
  3. Fräs grönsakerna med köttet.
  4. Slå på buljongen och vinet och låt allt koka under lock på låg värme i ca 1,5–2 timmar. Det ska bli riktigt mört.
  5. Ta upp köttet och mixa skyn med grönsakerna så att det reder sig till en sås. Sila såsen genom en grov sil och lägg tillbaka köttet i kastrullen tillsammans med såsen. Smakätt med salt, svartpeppar och finrivet citronskal.

Garnering

  1. Skala morötter och skär dem grovt samt skiva vitlök och schalottenlök.
  2. Fräs morötter, lök och vitlök i olivolja. Tillsätt timjan, lagerblad, vin, lite grönsaksbuljong och en skvätt vatten. Salta efter smak.
  3. Koka under lock i ca 10 minuter och smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Knaperstek svampen i olivolja, salt och svartpeppar. Vänd sedan ner finplockad grönkål bland svampen.

Servering

  1. Koka potatisen mjuk.
  2. Blanda potatisen med lite olivolja, crème fraîche och parmesanost. Rör runt försiktigt och servera till köttet!