Rådjursgryta med morötter och höstsvamp
Rådjursgryta med morötter och höstsvamp
29 ingredienser
2 h
Härligt mustig gryta med rådjur och svamp kan passa fint när hösten närmar sig.
Se Fredrik Eriksson laga receptet

Ingredienser
- 600 g rådjursbog, tärnat
- 1 dl olivolja
- 2 tomater
- 4 schalottenlökar
- 0,25 fänkål
- 37,5 cl vitt vin
- 8 dl kalvbuljong (eller grönsaksbuljong)
- salt
- svartpeppar
- citron
Garnering
- 1 knippe morot (blandade sorter)
- 4 klyftor vitlök
- 2 schalottenlökar
- 2 msk olivolja
- färsk timjan
- 2 lagerblad
- 2 dl vitt vin
- 1 msk grönsaksbuljong, koncentrerad
- 300 g karljohansvamp, färsk och skivad (eller den svamp ni hittar)
- olivolja (till stekning av svampen)
- salt
- vitpeppar
- svartpeppar
- 1 knippe grönkål
Servering
- 12 potatisar (gärna amadine)
- 2 msk olivolja
- 1 dl crème fraîche
- 3 msk parmesanost, riven
- salt
Gör så här
- Bryn köttet väl i olja samt salta och peppra. Lägg sedan köttet i en kastrull.
- Skär tomater, lök och fänkål grovt.
- Fräs grönsakerna med köttet.
- Slå på buljongen och vinet och låt allt koka under lock på låg värme i ca 1,5–2 timmar. Det ska bli riktigt mört.
- Ta upp köttet och mixa skyn med grönsakerna så att det reder sig till en sås. Sila såsen genom en grov sil och lägg tillbaka köttet i kastrullen tillsammans med såsen. Smakätt med salt, svartpeppar och finrivet citronskal.
Garnering
- Skala morötter och skär dem grovt samt skiva vitlök och schalottenlök.
- Fräs morötter, lök och vitlök i olivolja. Tillsätt timjan, lagerblad, vin, lite grönsaksbuljong och en skvätt vatten. Salta efter smak.
- Koka under lock i ca 10 minuter och smaka av med salt och vitpeppar.
- Knaperstek svampen i olivolja, salt och svartpeppar. Vänd sedan ner finplockad grönkål bland svampen.
Servering
- Koka potatisen mjuk.
- Blanda potatisen med lite olivolja, crème fraîche och parmesanost. Rör runt försiktigt och servera till köttet!