Svampsoppa och varm macka med ädelost

koket.se
Svampsoppa och vam macka med ädelost
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Svampsoppa och varm macka med ädelost

14 ingredienser

Svampsoppa på torkad karljohansvamp och champinjoner med ädelost. Servera en varm macka med samma smaker till soppan.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 25 g torkad karljohanssvamp
  • 300 g champinjoner
  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl hönsbuljong
  • 3 dl grädde
  • 200 g ädelost
  • 100 g färskost
  • 2 äpplen
  • 4 skivor bröd
  • 0,5-3 dl mjölk
  • smör, att steka i
  • salt

Gör så här

  1. Blötlägg den torkade svampen i varmt vatten i ca 15 min.
  2. Skiva champinjonerna i fina tunna skivor.
  3. Krama ur vätskan ur karljohansvampen och skär den i mindre bitar.
  4. Hacka vitlök och gul lök.
  5. Fräs alltsammans i en stor gryta så att löken och svampen mjuknar.
  6. Lyft ut en tredjedel av fräset och blanda i en bunke med färskost och smaka av med salt.
  7. I grytan, tillsätt vinet och koka upp. Tillsätt sedan buljong och grädde. Salta, peppra och smaka av. Låt koka i ca fem minuter.
  8. Tillsätt en tredjedel av ädelosten till soppan. Mixa sedan med en stavmixer. Om konsistensen på soppan är för tjock, späd den med mjölk.
  9. Fortsätt med att bre färskost och svampblandningen på brödskivor.
  10. Toppa med tunna skivor av äpple och bryt sedan ädelosten över. Stäng mackorna med ett lock och pressa ihop dem lätt.
  11. Stek mackorna i smör på båda sidor, vänd försiktigt och tryck till med stekspaden så att
  12. osten "limmar" ihop båda sidor.
  13. Servera soppan med nystekta varma mackor direkt från stekpanna.