Så väljer du rätt kex och vin till ostbrickan!
Vitmögelost
Kex: Välj Göteborgs Kex Utvalda Västerbottensost®, Lätt dinkel, Chili & Sesam, Salinas eller Havssaltade.
Vin: Mild Brie och även Camembert, trivs bra ihop med en mjuk och bärig Pinot Noir, eller en vit, frisk och fruktig Riesling. Mer smakrika vitmögelostar passar ett fylligt vitt vin som en fatlagrad Chardonnay.
Färskost
Kex: Välj Göteborgs Kex Utvalda Västerbottensost®, Salinas, Surdeg, Chili & Sesam eller Havssaltade.
Vin: Färskost kräver inte så smakrika viner utan vita friska och fruktiga viner som ex. Chardonnay (ofatad), druvan Pinot grigio eller mousserande vin. Men lätta röda viner passar också från kategorin mjukt & bärigt, som druvan Merlot.
Hårdost
Kex: Välj Göteborgs Kex Utvalda Västerbottensost® eller Havssaltade.
Vin: Smakrika, lite salta ostar trivs bra tillsammans med smakrika rödviner och som klarar tanninerna i ett strävare rödvin. Välj vin inom kategorin Kryddigt & Mustigt, som en Nebbiolo, Cabernet sauvignon, mustig Syrah, bärig Gamay eller det sötfruktiga vinet Amarone eller det lättare men fruktiga Beaujolais. Vill du hellre ha ett vitt vin, välj från kategorin Fylligt & Smakrikt, en smörig Chardonnay perfekt till en gruyère.
Getost
Kex: Välj Göteborgs Kex Utvalda Surdeg.
Vin: Getost passar bra till ett frisk vin med hög syra, där mineralerna och aromen i en sauvignon blanc gifter sig perfekt med osten. Även Sancerre, Chablis och Pinot Grigio fungerar fint med getost.
Kittost
Kex: Välj Göteborgs Kex Utvalda Lätt dinkel.
Vin: Till kittost passar allra bäst ett vitt fylligt vin gjort på aromatiska druvor som Riesling eller Gewürztraminer som gör sig perfekt till kittostens starka och salta smak. Föredrar du ett rött vin, välj ett mjukt rött vin med mildare tanniner som en mogen pinot noir eller rioja.
Grön- och blåmögelost
Kex: Välj Göteborgs Kex Utvalda Lätt dinkel.
Vin: Söta viner och dessertviner är ett ”måste” till mögelostar. Tokaj, Marsala och Sauternes är säkra kort.