Sätt ihop en oslagbar ost- och charkbricka med hösten smaker! Här hittar du ostar, chark, pumpa, äpple, björnbär, fikon, nötter och kripsiga kex i en perfekt kombination.
Välj Göteborgs Utvalda till ostbrickan. Bakade med noga utvalda råvaror – för den goda smakens skull!
Läs mer
Ingredienser
8 - 10
Västerbottensost och äppelkompott
1 förp Göteborgs Utvalda Kexsticks med Västerbottensost®
1 Västerbottensost®
2-3 äpplen
0,5 dl strösocker
1 dl syltsocker
2 kvistar färsk timjan
0,5 msk citron, saften
Getost med pumpakräm
1 förp Göteborgs Utvalda Surdeg
1 getost
300 g butternutpumpa
25 g smör
1 kvist rosmarin
salt
honung
Brillat Savarin med kanderade hasselnötter och björnbärsmarmelad
1 förp Göteborgs Utvalda Havssaltade
1 Brillat Savarin
1 dl björnbärsmarmelad
100 g hasselnötter
1 msk strösocker
1,5 msk ljus sirap
0,5 tsk salt
Saint Agur med ugnsbakade fikon
1 förp Göteborgs Utvalda Lätt Dinkel
1 Saint Agur
4 färska fikon
1 msk smör
1 msk honung
1 krm malen kanel
0,5 apelsin, zesten
flingsalt
Servering
äpple
päron
björnbär
rosmarinkvist
70 g bresaola
70 g tryffelsalami
100 g mörk choklad
Gör så här
Västerbottensost och äppelkompott
Skär äpplena i små tärningar, ca 1 cm. Koka upp tillsammans med en skvätt vatten och strösocker och låt koka i cirka 10 minuter tills äpplena börjar mjukna.
Tillsätt syltsocker, timjan och citronsaft och koka ytterligare 5 minuter. Plocka ur timjankvistarna och häll upp kompotten i en skål för att svalna.
Servera äppelkompotten tillsammans med Västerbottensost och Göteborgs Utvalda kexsticks med Västerbottensost.
Getost med pumpakräm och surdegskex
Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort skalet och skär pumpan i bitar.
Lägg pumpabitarna i en ugnsform och ringla över lite olja. Rosta i ugnen i ca 30 minuter eller tills pumpan är helt mjuk.
Bryn smöret tills det börjar lukta nötigt och gott, lägg i en kvist rosmarin mot slutet. Plocka bort rosmarinen och mosa sedan pumpan tillsammans med det brynta smöret. Smaka av med salt.
Servera pumpakrämen tillsammans med getost och Göteborgs Utvalda surdegskex.
Brillat Savarin med kanderade hasselnötter och björnbärsmarmelad
Smält ihop socker, sirap och salt i en stekpanna och låt koka ett par minuter. Häll sedan ner nötterna och blanda om ordentligt. Häll över nötterna på en plåt med bakplåtspapper och kandera i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Blanda gärna om någon gång under tiden. Låt nötterna svalna och bryt isär dem.
Servera nötterna tillsammans med Brillat Savarin, Göteborgs Utvalda havssaltade kex och björnbärsmarmelad.
Saint Agur med ugnsbakade fikon och lätta dinkelkex
Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett kryss i fikonen så de öppnar upp sig, men skär inte helt igenom. Ställ dem i en liten ugnsform och lägg i en klick smör.
Rör ihop honung, kanel och apelsinskal och ringla över fikonen. Baka i mitten av ugnen 10 minuter.
Servera fikonen tillsammans med Saint Agur och Göteborgs Utvalda dinkelkex.
Servering
Duka upp alla delar på en skärbräda och servera med skivade äpplen och päron. Lägg ut chark, mörk choklad och björnbär och några kvistar rosmarin som dekoration. Så har du höstens godaste och finaste ostbricka!