Kex med sparris och krämig ärtpesto

Kex med sparris och krämig ärtpesto

13 ingredienser

20 min

Dessa spröda surdegskex med havssalt blir alldeles ljuvliga med en krämig ärtpesto toppad med sparris, parmesan och några blad färsk timjan.

Göteborgs Utvalda surdeg
Göteborgs Utvalda Surdegskex

Göteborgs Utvalda surdeg

Ett krispigt kex med perfekt balans mellan mild surdegssmak och sälta från havssalt

Läs mer

Ingredienser

portioner15 - 20 stycken
  • 15-20 Göteborgs Utvalda Surdeg
  • ca 8 gröna sparrisar
  • ca 0,5 dl parmesanost, riven
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 msk salt
  • 1 tsk strösocker

Ärtpesto

  • 0,5 dl solroskärnor (eller mandel, pinjenötter)
  • 2 dl gröna ärtor, frysta, tinade
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1-2 msk färska örter (ex basilika, timjan)
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Tina ärtorna och rosta solroskärnorna lätt i en stekpanna.
  2. Bryt av nedre delen av sparrisen och koka sparrisen i 1 msk salt och 1 tsk strösocker i ca 5 minuter.
  3. Mixa alla ingredienser till ärtpeston slätt i en mixer. (Du kan även byta ut solroskärnor mot andra nötter, eller blanda flera olika nötter. Du kan även tillsätta riven ost och parmesan i peston, liksom mer örter om man vill).
  4. Dela sparrisen i 2-3 delar, så det matchar antal kex. Bred över den krämiga ärtpeston på de spröda surdegskexen, toppa med sparris, riven parmesan och en liten kvist timjan - njut!
TIPS!
Fler tips på snittar och tilltugg
Göteborgs utvalda snittar lax pepparrot

Fler tips på snittar och tilltugg

Här hittar du fler inspirerande tips och recept från Göteborgs Utvalda

Läs mer