Kex med sparris och krämig ärtpesto

Foto: Köket.se
Kex med sparris och krämig ärtpesto
13 ingredienser
20 min
Dessa spröda surdegskex med havssalt blir alldeles ljuvliga med en krämig ärtpesto toppad med sparris, parmesan och några blad färsk timjan.
Ingredienser
- 15-20 Göteborgs Utvalda Surdeg
- ca 8 gröna sparrisar
- ca 0,5 dl parmesanost, riven
- 2 kvistar färsk timjan
- 1 msk salt
- 1 tsk strösocker
Ärtpesto
- 0,5 dl solroskärnor (eller mandel, pinjenötter)
- 2 dl gröna ärtor, frysta, tinade
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 dl rapsolja
- 1-2 msk färska örter (ex basilika, timjan)
- salt
- svartpeppar
Gör så här
- Tina ärtorna och rosta solroskärnorna lätt i en stekpanna.
- Bryt av nedre delen av sparrisen och koka sparrisen i 1 msk salt och 1 tsk strösocker i ca 5 minuter.
- Mixa alla ingredienser till ärtpeston slätt i en mixer. (Du kan även byta ut solroskärnor mot andra nötter, eller blanda flera olika nötter. Du kan även tillsätta riven ost och parmesan i peston, liksom mer örter om man vill).
- Dela sparrisen i 2-3 delar, så det matchar antal kex. Bred över den krämiga ärtpeston på de spröda surdegskexen, toppa med sparris, riven parmesan och en liten kvist timjan - njut!
TIPS!