Göteborgs Utvalda Oslagbar ostbricka med höstens smaker - NY (vänd)goteborgs-utvalda-svg

Så kombinerar du rätt ost med rätt kex - den ultimata snabbguiden

Med så många goda ostar och krispiga kex att välja på kan det vara svårt att veta vilka som passar bäst ihop. Vi har därför samlat de allra vanligaste ostarna och parat ihop med rätt kex för den ultimata ostbrickan till fredagsmyset.

Lagrad hårdost

Västerbottensost®, Parmesan, Gruyère och Cheddar är smakrika ostar som varierar från krämiga till gryniga ostar med tydlig sälta och mindre fett. Dessa passar bra till kexen Chili & Sesam, Fina Rågkex, Kexsticks med Västerbottensost och Havssaltade.

Färskost

Mozzarella, Feta och Cream Cheese är milda, gräddiga och friska ostar med tydlig syra. Dessa passar bra till kexen Chili & Sesam, Kexsticks med Västerbottensost®, Havssaltade och Surdeg.

Vitmögelost

Brie, Camembert och Brillat Savarin är milda och krämiga ostar med ton av nötter och svamp samt arom av ammoniak. Dessa passar bra till kexen Chili & Sesam, Kexsticks med Västerbottensost®, Havssaltade, Lätt dinkel, Salinas och Surdeg.
Se vårat recept på heta kex med krämig brieost och aprikoser

Blåmögelost

Roquefort, Stilton och Gorgonzola är smakintensiva och antingen gräddigt lena eller smuliga ostar med tydlig sälta och ton av umami samt arom av mögel. Dessa passar bra till kexen Lätt Dinkel och Fina Rågkex.

Getost

Vit Caprin, Chèvre och Chevrette är lagrade ostar som varierar från krämiga och mjuka till smuliga och halvhårda. Gemensamt är en syrlig och jordig smak som skiljer sig från andra ostar. Dessa passar bra till kexen Surdeg.
Se vårat recept på utvalda mingelsnittar till midsommarbordet

Kittost

Tallegio, Appenzeller, Morbier och Fransk bondost är smakrika ostar som varierar från milda, mjuka och något fruktiga till hårda, starka och tydlig beska. Dessa passar bra till kexen Lätt Dinkel.

Njut av det utvalda

Kex med burratadipp och brynt smör Göteborgs Utvalda
Göteborgs Utvalda Lyxiga skagensnittar med löjrom
Kexsticks med rom och smetana Göteborgs Utvalda
Chili cheese snittar Göteborgs Utvalda
Göteborgs Utvalda 3 magiska snittar till julminglet
Göteborgs Utvalda Godaste ostbrickan till bubbel
Kexsticks med färskost och oliver
Göteborgs utvalda snittar med vattenmelon och brieost
Göteborgs utvalda kex med getost och jordgubbar
Göteborgs Utvalda Mingelsnittar till midsommarbordet
Bakad brie med surdegskex GB