Så gör du finaste jul- och nyårsdukningen!

Med små medel och enkla tips och trix kan du snabbt göra både julens och nyårsaftonens finaste dukning. Häng med hem till Kökets bloggerska Jennys Rum och spis!

1. Håll en färgskala 

Genom att använda en jämn färgskala som går ton i ton på max tre färger får du en stilig och sober dukning. Här har Jenny använt sig av vitt och beige som grundfärg och sedan använt brunt, grönt och mässing som accentfärg. 

2. Eucalyptusblad istället för granris

Granris i all ära men Eucalyptusblad vissnar inte i första taget utan kan hålla sig fina och fräscha länge utan vatten. Kombinera med vackert vita amaryllis för en festlig, julig känsla och lägg ut några dekorativa bladslingor på bordet.

Jag älskar den gröna eucalyptusfärgen tillsammans med guld

3. Duka på höjden

För att få till en spännande dynamisk dukning dekorera på höjden. Häng stjärnor ovanför bordet, använd höga blommor och några höga ljusstakar. Tänk på att inte ställa allt i en klunga i mitten så det skymmer sikten mellan gästerna.

4. Servetten är ditt utropstecken

Papper eller tygservetter spelar egentligen ingen roll. Tygservetter ger en lite lyxigare känsla medan med papperservetter kan man vika och göra lite roligare och festligare dekorationer med. Skapa egna fina servettringar med vackra band, ståltråd, pärlor, julkulor, lingon- eller granris.

5. Mässing

Mässing är ett material som funnits länge men som fått ett rejält uppsving de senaste åren. Att använda blanka material när man dukar ger en känsla av lyx och fest.

6. Bordsfilt

Förr var det vanligt att använda en bordsfilt under den vanliga duken. Bordsfilten skyddar bordet mot spilld mat och dryck, slagmärken samt att det dämpar ljudet vid dukningen. Bordsfilten är av ett lite tjockare, oftast filtmaterial och håller även den vanliga duken på plats. 

7. Dekorera med julpynt

Piffa dukningen lite extra och lägg ut julkulor och glittrigt pynt på bordet. På så sätt får du perfekt stämning och julkänsla och en riktigt glittrig touch till nyår.

Få fler juliga tips på Jennys blogg >>

Fler tips!

 • Abba sillbuffé

  Sill

  Goda sillrecept att duka från på julbordet! Från klassiska inläggningar till krämiga favoriter.
 • Mannerstöms goda Janssons frestelse

  Klassisk julmat med Leif Mannerströms recept

  Här hittar du utvalda recept från Leif Mannerström att förgylla julbordet med. Är du en försvarare av lutfisk så hittar du hem här!
 • Julsallad med granatäpple och dijondressing

  Allt för en grönare jul

  Grönkålssallad, k*ttbullar och massor av smarriga vegetariska julfavoriter.
 • Klassiska julköttbullar

  Traditionell julmat

  Traditionell, svensk julmat - vad ingår egentligen? Här hittar du recept på de rätter som är allra populärast på svenska julbord så som griljerad skinka, sill, köttbullar och Janssons frestelse.
 • Griljera julskinka - se & gör

  Griljera julskinka - se & gör

  Så gör du en perfekt griljering på julskinkan. Jennie Walldén visar steg för steg hur du gör.

 • Spritsade köttbullar i ugn - se & gör

  Julmat som du kan förbereda och frysa in

  Fyll frysen och håll dig cool i jul! Här är rätterna som du kan fixa riktigt tidigt för att slippa stressa när allt annat ska fixas.
 • Juldukning tips

  Piffa julbordet snabbt & enkelt

  5 enkla tips som ger julig stämning på nolltid!
 • Sallad med brysselkål, nötter och mögelost

  Allt till julen

  Julmat, julbak och julpyssel - Här har vi samlat allt du behöver inför julen!

Vegetarisk julmat