Så gör du finaste jul- och nyårsdukningen!
1. Håll en färgskala
Genom att använda en jämn färgskala som går ton i ton på max tre färger får du en stilig och sober dukning. Här har Jenny använt sig av vitt och beige som grundfärg och sedan använt brunt, grönt och mässing som accentfärg.
2. Eucalyptusblad istället för granris
Granris i all ära men Eucalyptusblad vissnar inte i första taget utan kan hålla sig fina och fräscha länge utan vatten. Kombinera med vackert vita amaryllis för en festlig, julig känsla och lägg ut några dekorativa bladslingor på bordet.
Jag älskar den gröna eucalyptusfärgen tillsammans med guld
3. Duka på höjden
För att få till en spännande dynamisk dukning dekorera på höjden. Häng stjärnor ovanför bordet, använd höga blommor och några höga ljusstakar. Tänk på att inte ställa allt i en klunga i mitten så det skymmer sikten mellan gästerna.
4. Servetten är ditt utropstecken
Papper eller tygservetter spelar egentligen ingen roll. Tygservetter ger en lite lyxigare känsla medan med papperservetter kan man vika och göra lite roligare och festligare dekorationer med. Skapa egna fina servettringar med vackra band, ståltråd, pärlor, julkulor, lingon- eller granris.
5. Mässing
Mässing är ett material som funnits länge men som fått ett rejält uppsving de senaste åren. Att använda blanka material när man dukar ger en känsla av lyx och fest.
6. Bordsfilt
Förr var det vanligt att använda en bordsfilt under den vanliga duken. Bordsfilten skyddar bordet mot spilld mat och dryck, slagmärken samt att det dämpar ljudet vid dukningen. Bordsfilten är av ett lite tjockare, oftast filtmaterial och håller även den vanliga duken på plats.
7. Dekorera med julpynt
Piffa dukningen lite extra och lägg ut julkulor och glittrigt pynt på bordet. På så sätt får du perfekt stämning och julkänsla och en riktigt glittrig touch till nyår.