Sallad med flower sprouts och päron

Sallad med flower sprouts och päron
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Sallad med flower sprouts och päron

16 ingredienser

30 min

Tycker du om caesarsallad rekommenderar jag varmt den här! Byt ut romansalladen till honungs- och smörstekta flower sprouts. Flower sprouts är korsning mellan brysselkål och grönkål. Hittar du inte flower sports går det lika bra med grönkål, brysselkål eller svartkål. /Louise

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 dl pekannötter
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • ca 300 g flower sprouts (alt brysselkål, grönkål eller svartkål)
  • 2 msk smör, till stekning
  • 2 tsk honung
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 citron, rivet skal och färskpressad saft
  • 2 päron

Ostkräm

  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g vällagrad ost, riven
  • 2 äggulor
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • 0,5 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 2 dl rapsolja

Gör så här

  1. Rosta pekannötter, vatten och 1/2 tsk salt i en stekpanna på medelvärme tills vattnet dunstar och nötterna är torra, det tar ungefär 4-5 minuter. Grovhacka nötterna.
  2. Koka upp grädde till ostkrämen och häll över ost, äggula, svartpeppar, honung och salt och mixa till en slät kräm. Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant mixning tills det binder till majonnäs.
  3. Skär av roten på flower sproutsen och halvera eventuellt större.
  4. Stek i smör och honung i ca 4-5 minuter på medelvärme tills de är mjuka och lätt rostade. Smaksätt med flingsalt, riv över citronskal och pressa över citronsaft
  5. Hyvla eller skiva päronen tunt på mandolin eller med kniv.
  6. Varva päron och flower sprouts på ett stort fat. Ringla över lite ostkräm och toppa med nötterna.