Örtgriljerad blomkål

Örtgriljerad blomkål
Foto: Katja Ragnstam
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Örtgriljerad blomkål

12 ingredienser

1 h

Perfekt som ett vegetariskt alternativ till julskinkan eller som ett komplement på julbordet.

Ingredienser

portioner4 - 6 buffé
  • 1 blomkål
  • 2 msk smör
  • 1 äggula
  • 0,5 dl grovkornig dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 citron, rivet skal och färskpressad saft
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka persilja
  • 1,5 dl neutral rapsolja
  • 1 dl pankoströbröd
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  2. Gnid in blomkålen med smör och strö över 1/2 tsk salt. Vira in i aluminiumfolie och ugnsbaka i ca 45 minuter tills blomkålen är nästan mjuk rakt igenom.
  3. Lägg äggulor, senap, honung, vitlök, citronskal, citronsaft basilika (spara några blad till garnering), persilja (spara några blad till garnering), 1/2 tsk salt och ca 1/2 dl av oljan i en kanna eller blender. Mixa till en grön sås och tillsätt oljan lite i taget tills det binder till majonnäs.
  4. Höj ugnsvärmen till 225 grader.
  5. Vira upp aluminiumfoliet och pensla på rikligt av majonnäsen på blomkålen (det blir lite majonnäs över, den kan du ringla runtom vid servering). Strö över pankoströbröd så det täcker majonnäsen och griljera i ca 7 minuter tills blomkålen fått fin färg och ytan blivit krispig.
  6. Lägg upp på ett fat och skiva blomkålen, den faller isär lite grann. Ringla över resterande majonnäs och dekorera med örter.