Brysselkålsgratäng med timjan

50 m
8 bufféportioner
Brysselkålsgratäng med timjan
Foto: Linus Hallgren
50 m
8 bufféportioner

Du behöver

Brysselkål

  • 400 g brysselkål
  • 250 g steklökar

Timjanstuvning

  • 2 msk mjölkfritt smör eller olja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 tsk torkad timjan
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Brysselkål
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ansa brysselkålen och skala steklökarna.
  3. Koka upp en kastrull med vatten och låt sedan kål och lök sjuda i 8 minuter tills de mjuknar. Testa brysselkålen genom att sticka in en kniv i själva fästet.
  4. Häll av vattnet och sprid ut brysselkål och lök i en gratängform.
  5. Timjanstuvning
    Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla på i en minut.
  6. Vispa ner lite vatten och grädde i taget. Rör även ner buljongtärning, torkad timjan och vitpeppar.
  7. Koka upp under ständigt vispande och låt stuvningen sjuda tills den tjocknar.
  8. Häll ner stuvningen i gratängformen och gratinera sedan allt i 20–30 minuter, eller tills gratängen har fått fin färg.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Kastruller från kända varumärken

Kastruller från kända varumärken Se fler

Fler goda recept