Saffranspotatissallad
Saffranspotatissallad
15 ingredienser
30 m
"Potatisen kan kokas precis när salladen lagas, eller så används potatis som finns kvar sedan tidigare middag. Saffran i mat kan upplevas lite jolmig, men bryter man av den med en god vinäger eller annan syra blir det hela perfekt." /Malin Landqvist
Se Malin Landqvist laga receptet

Ingredienser
- 700 g fast potatis, kokt (gärna Cherie eller Ratte)
- ca 380 g kikärtor (spara spadet)
- 1 rödlök
- rapsolja (eller olivolja)
- rostad lök
- färsk dragon
- ev oxalis
Dressing
- 0,5 förp saffran [0,5 g]
- 1 msk sherryvinäger (eller äppelcidervinäger)
- 3 msk kikärtsspad
- 1 msk grovkornig dijonsenap
- 1 tsk honung
- 2 dl rapsolja (eller olivolja)
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Gör så här
- Skrubba potatisen väl, eller skala den om den har riktigt grovt skal. Koka mjuk i saltat vatten.
- Häll av kikärtsspadet men spara det till dressingen. Skölj kikärterna.
- Skala och skiva rödlöken.
Dressing
- Rör ut saffran i vinäger i ett högt kärl.
- Tillsätt kikärtsspad, dijonsenap och honung.
- Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning till en slät och luftig majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt att mogna.
Servering
- Halvera potatisen. Lägg upp på ett serveringsfat med kikärter. Ringla över lite olja. Salta och peppra.
- Ringla över ca hälften av dressingen.
- Strö över rödlök, rostad lök samt dragon och eventuellt röd oxalis. Servera resten av dressingen vid sidan av.