Bitterljuv vintersallad

koket.se
Bitterljuv vintersallad
Foto: Susanna Blåvarg
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Bitterljuv vintersallad

14 ingredienser

20 m

"Denna sallad äts som en lättare ensamrätt eller som förrätt till dubbelt så många. Självklart även fin till julbordet. Lätta salladsblad med bittra toner tillhör verkligen en av vinterns primörer. Tillsammans med smakrika apelsiner och krispig polkabeta får man en fin grund till en ljuvlig vintersallad. Bottna med luftigt vispad ricotta och toppa med rostade pistagenötter. Smörstekt fruktbröd eller levain passar bra till. Drick gärna ett medelfylligt vitt vin med frisk syra, från till exempel Bourgogne eller Loire i Frankrike." /Malin Landqvist

Se Malin Landqvist laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 rosésallad (eller rossisalladshuvud)
  • 0,5 salladshuvud (castel franco eller lollo rosso)
  • 1 endive (röd eller vit)
  • 1 dl pistagenötter, skalade
  • ca 1 tsk fänkålsfrö
  • 2 krm flingsalt
  • 2 polkabetor
  • 4 apelsiner (små till medelstora ekologiska, gärna blodapelsin)
  • ca 1 dl oliver (gärna Taggiasca)
  • ca 2 msk olivolja (gärna pepprig)
  • 2-3 tsk sherryvinäger (eller äppelcidervinäger)
  • nymalen svartpeppar

Fetaricotta

  • 150 g fetaost
  • 250 g ricotta

Gör så här

  1. Plocka, skölj och låt alla salladsblad torka.
  2. Hacka och rosta pistagenötterna gyllene i en torr panna.
  3. Rosta fänkålsfrön lätt med flingsaltet.
  4. Borsta polkabetorna rena, skiva så tunt som möjligt, gärna på mandolin, och lägg i en skål.
  5. Skär bort skalet från apelsinerna och skiva dem. Använd saften som blir kvar på skärbrädan till att krama in i polkabetorna med en nypa salt.
  6. Bryt ner fetaosten i smulor i en bunke till fetaricottan. Tillsätt ricotta och vispa luftigt i någon minut.
  7. Klicka och bred ut ostkrämen lätt på tallrikar.
  8. Toppa med salladsblad, polkabetor, apelsin och oliver.
  9. Droppa över olivolja och vinäger.
  10. Smula över fänkålssaltet samt strö över pistagenötter.
  11. Dra slutligen några rejäla tag med svartpepparkvarnen över salladen.