Rosmarinbollar

koket.se
Rosmarinbollar
Foto: Susanna Blåvarg
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Rosmarinbollar

14 ingredienser

30 m

"Här kommer ett recept på goda bollar utan kött, med vegofärs som bas. Tillaga i förväg och fyll frysen inför jul." /Malin Landqvist

Se Malin Landqvist laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner bollar
  • 500 g formbar vegofärs (fryst vegofärs t.ex. Anamma)
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk rapsolja (+ extra till stekning)
  • 1 dl ströbröd
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl grädde (valfri sort)
  • 0,5 dl öl (eller vatten)
  • 2 tsk farinsocker
  • 2 tsk färsk rosmarin, finhackad
  • 2 krm malen kryddpeppar
  • 1 msk soja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Tina färsen.
  2. Skala och riv lök och vitlök.
  3. Fräs hälften av löken i olja i ett par minuter utan att den får färg.
  4. Lägg all lök i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna utom färs och låt svälla i ca 15 minuter.
  5. Arbeta in färsen. Rulla små bollar, det går enklast med fuktade händer.
  6. Stek bollarna gyllene runt om i olja i en panna i ett par minuter.