Oxfilé - så ska du steka den

Oxfilé - så ska du steka den
Foto: Roland Persson

Stekt oxfilé en klassiker när det ska vara riktigt festligt. Här är 6 enkla steg till perfekt kött med knepen du inte vill missa!

Steka oxfilé - steg för steg:

1. Ta fram oxfilén ur kylen i god tid så köttet hinner bli rumstempererat. Om du köpt hel bit, skär i tjocka skivor.

2. Torka av oxfilén med hushållspapper så ytan är torr.

3. Lägg olja i en kall panna, helt gjutjärn och hetta upp ordentligt. Lägg i kött så att du inte täcker med än 2/3 av stekpannans yta. Tillsätt en generös klick smör och eventuellt lite färsk timjan och vitlök om du vill.

4. Bryn din oxfilé på båda sidor och ÖS köttet med smöret i pannan medan du steker. Hett tips! Flytta köttbiten till andra sidan i stekpannan när du vänder, för där är det ju varmare om den sidan varit tom innan.

5. Använd helst en köttermometer för att sedan steka färdigt köttet som du vill ha det - spana in vår temperaturguide här nedan. Oxfilé är en exklusiv råvara så det är viktigt att hantera den varsamt och inte översteka så att köttet inte blir torrt och tråkigt.

6. Låt oxfilén vila innan du serverar så att köttsaften hinner fördela sig i köttbiten och inte rinner ut när du sätter kniven iden.

RECEPT: 10 tips på nyårsmeny >>

Innertemperatur för oxfilé

RARE
Blodig/röd oxfilé, innertemperatur på ca 50-55 grader.

MEDIUM
Lätt röd/rosa oxfilé, ca 60 grader
Lätt genomstekt oxfilé, ca 65 grader.

Oxfilé till festmiddagen