Oxfilé med gräddkokt savoykål, tryffel och balsamicosky

NYHET
Oxfilé med gräddkokt savoykål, tryffel och balsamicosky
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Oxfilé med gräddkokt savoykål, tryffel och balsamicosky

27 ingredienser

1 h 10 min

En klassisk och elegant varmrätt som passar perfekt till nyår eller andra festliga middagar. Helstekt oxfilé serveras med gräddkokt savoykål smaksatt med tryffel, krispig pommes Anna och en fyllig och sötsyrlig balsamicosky – en rätt som tar lite tid men ger ett riktigt lyxigt resultat.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Oxfilé

  • ca 800 g oxfilé, gärna mittbiten (kan även göras med lammytterfilé om så önskas)
  • neutral rapsolja
  • smör
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Balsamicosky

  • 3 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 dl vatten
  • 4 msk koncentrerad kalvfond
  • 2,5 msk strösocker
  • 1 krm torkad timjan
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk vatten, kallt
  • 3 msk smör

Gräddkokt savoykål

  • 1 savoykål
  • 5 dl vispgrädde
  • 50 g parmesanost, finriven
  • vit tryffelolja, några droppar (av god kvalitet)

Pommes Anna

  • 900 g fast potatis
  • 150 g smör
  • 3 klyftor vitlök, fint rivna
  • 2 krm torkad timjan

Till servering

  • 4 schalottenlökar (små)
  • 1 kruka färsk bladpersilja

Gör så här

Håll skärmen tänd

Balsamicosky

  1. Skala och halvera schalottenlökarna. Krossa vitlöksklyftorna lätt med knivens sida.
  2. Fräs lök och vitlök i lite olja tills de fått färg. Tillsätt rödvin, balsamvinäger, vatten, fond, socker, timjan och svartpeppar.
  3. Låt sjuda utan lock i ca 15 minuter. Sila bort lök och vitlök.
  4. Rör ut majsstärkelsen i vatten och vispa ner i såsen. Koka upp, klicka i smöret och smaka av med salt samt ev. mer vinäger eller socker. Håll varm.

Pommes Anna

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen mycket tunt, gärna med mandolin.
  2. Smält smöret och blanda med vitlök, timjan, salt och peppar. Vänd runt potatisskivorna i smöret.
  3. Lägg potatisen tätt och snyggt i en ugnsform och baka i ca 45 minuter tills gyllene och mjuk. Ta ut och sänk ugnstemperaturen till 125 grader.

Oxfilé

  1. Bryn oxfilén runtom i smör och lite olja tills fint gyllenbrun. Salta och peppra.
  2. Lägg i ugnsform, stick in en termometer i mitten och tillaga i ugnen till ca 50 grader innertemperatur.
  3. Ta ut, låt vila övertäckt i 10 minuter och skär sedan i tjocka skivor.
  4. Värm potatisen
  5. Höj ugnen till 150 grader och håll pommes Anna varm medan resten färdigställs.

Gräddkokt savoykål

  1. Skär bort roten på kålen och separera bladen. Skär bort den tjocka mittnerven.
  2. Koka upp grädden i en vid stekpanna, tillsätt parmesan och några droppar tryffelolja. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg ner kålbladen ett i taget och låt sjuda ca 2 minuter per blad. Lyft upp och håll varma.

Stekt schalottenlök

  1. Skala de resterande schalottenlökarna och dela dem på mitten.
  2. Stek dem i het panna med lite olja, snittsidan neråt, tills de fått en lätt sotad yta.
  3. Skär bort botten och plocka isär löken i fina lager.

Servering

  1. Värm tallrikarna. Lägg ett eller två krämiga savoykålsblad i botten, toppa med pommes Anna och skivad oxfilé.
  2. Skeda över balsamicosky, fördela lökskidorna och avsluta med hackad persilja.