Pepparkakshus - guiden från deg till dekoration

För att lyckas med ditt pepparkakshus behöver du en bra deg och smarta knep! Vi delar med oss av de bästa tipsen på hur du lättast får till det perfekta huset utan problem.

Här är våra 5 bästa tips på hur du gör den bästa degen, gräddar alla delarna jämt, dekorerar som ett proffs med enkla medel och limmar ihop det hela utan problem.  Nu ska vi bygga ett stadigt och fint pepparkakshus utan kladd!

1. Pepparkaksdeg med extra mjöl

Tillsätt extra vetemjöl i pepparkaksdegen så den blir hårdare än den vanliga, men ändå smidig. Då undviker du att delarna till huset spricker eller drar åt sig fukt så huset rasar ihop.

Ett lyckat recept på deg till pepparkakshus >>

2. Värmetålig gummiduk istället för bakplåtspapper

Med en silikonduk undviker du att delarna till pepparkakshuset blir vågiga, som de kan bli med bakplåtspapper. Värmen ska vara 200 grader och det tar mellan 5 till 8 minuter för degen att bli färdiggräddad.

Tips! Det finns färdiga mallar att köpa för att enkelt skära ut delarna till huset.

3. Grädda på flera plåtar och i omgångar

Grädda små delar på en plåt och de större på en annan. På så sätt är du säker på att inte bränna de små medan de större fortfarande inte är klara. Ta ut plåtarna innan degen fortfarande är lite mjuk och jämna till kanterna med en kniv. Grädda sedan igen tills helt färdig. Då får du raka kanter som gör huset lätt att montera.

4. Dekorera pepparkakshuset innan montering

Spritsa kristyr och dekorerar husets delar innan du monterar ihop det. Du kommer lättare åt och riskerar inte att huset går sönder om du vrider och vänder på det. Låt barnen vara med och dekorera. Här är det bara fantasin som sätter gränser! Dekorera med små mandelbiskvier, mandelflarn, polkagriskäppar och annat godis. Tips! Gelatinblad fungerar perfekt som fönster i pepparkakshuset. 

Här hittar du Roy Fares recept på pepparkakskristyr >>

5. Montering – smält socker, kristyr eller limpistol

För att montera ihop pepparkakshuset kan du använda smält socker eller kristyr. Även limpistol fungerar fint om huset inte ska ätas. Fördelen med kristyr är att du inte kan bränna dig, men det blir lika hårt och stabilt som med smält socker. I det här receptet hittar du ett bra alternativ på sockerlim >>

Tips! I välsorterade matbutiker finns färdigt lim på tub till pepparkakshuset som även är ätbart!

Gott med pepparkakor

Fler tips!

 • Chokladskedar

  Ätbara julklappar

  Gör ätbara julklappar och ge bort till jul. Här hittar du recept på superfint, gott och dekorativt julgodis som du kan göra själv och slå in i vackra paket.
 • Gröna chokladjulgranar

  Tips på enkelt julpyssel

  Godispyssel som är lätt att fixa (och gott att äta)!
 • Leilas rocky road med frön

  Leilas bästa julgodis

  Julgodis efter Leilas recept. Här hittar du recept på Leilas populära julgodis som rocky road, fudge, chokladtryfflar, smörkola och mycket mer.
 • Enkla pepparkaksbollar

  Veganskt julgodis

  Många recept är veganska utan att vi tänker på det. Här är 16 riktigt smarriga recept som är lika goda att äta till adventsfikat och julbordet...... som resten av hela året!
 • Chokladfudge med karamelliserada salta nötter

  Julens godaste fudge

  8 utvalda recept som du bara måste prova!
 • Saftig mjuk pepparkaka med lingon, Roy Fares recept

  Mjuk pepparkaka

  En mjuk och saftig pepparkaka är oslagbart till adventsmys och julfika. Här hittar du våra populära recept som Roy Fares mjuka pepparkaka, pepparkaksmuffins med lingonfrosting och mjuk pepparkaka i långpanna.

Knapra pepparkakor