Pepparkakshus - guiden från deg till dekoration hus

Pepparkakshus - guiden från deg till dekoration

För att lyckas med ditt pepparkakshus behöver du en bra deg och smarta knep! Vi delar med oss av de bästa tipsen på hur du lättast får till det perfekta huset utan problem.

Här är våra 5 bästa tips på hur du gör den bästa degen, gräddar alla delarna jämt, dekorerar som ett proffs med enkla medel och limmar ihop det hela utan problem.  Nu ska vi bygga ett stadigt och fint pepparkakshus utan kladd!

1. Pepparkaksdeg med extra mjöl

Tillsätt extra vetemjöl i pepparkaksdegen så den blir hårdare än den vanliga, men ändå smidig. Då undviker du att delarna till huset spricker eller drar åt sig fukt så huset rasar ihop.

Ett lyckat recept på deg till pepparkakshus

2. Värmetålig gummiduk istället för bakplåtspapper

Med en silikonduk undviker du att delarna till pepparkakshuset blir vågiga, som de kan bli med bakplåtspapper. Värmen ska vara 200 grader och det tar mellan 5 till 8 minuter för degen att bli färdiggräddad.

Tips! Det finns färdiga mallar att köpa för att enkelt skära ut delarna till huset.

3. Grädda på flera plåtar och i omgångar

Grädda små delar på en plåt och de större på en annan. På så sätt är du säker på att inte bränna de små medan de större fortfarande inte är klara. Ta ut plåtarna innan degen fortfarande är lite mjuk och jämna till kanterna med en kniv. Grädda sedan igen tills helt färdig. Då får du raka kanter som gör huset lätt att montera.

4. Dekorera pepparkakshuset innan montering

Spritsa kristyr och dekorerar husets delar innan du monterar ihop det. Du kommer lättare åt och riskerar inte att huset går sönder om du vrider och vänder på det. Låt barnen vara med och dekorera. Här är det bara fantasin som sätter gränser! Dekorera med små mandelbiskvier, mandelflarn, polkagriskäppar och annat godis. Tips! Gelatinblad fungerar perfekt som fönster i pepparkakshuset. 

Här hittar du Roy Fares recept på pepparkakskristyr

5. Montering – smält socker, kristyr eller limpistol

För att montera ihop pepparkakshuset kan du använda smält socker eller kristyr. Även limpistol fungerar fint om huset inte ska ätas. Fördelen med kristyr är att du inte kan bränna dig, men det blir lika hårt och stabilt som med smält socker. I det här receptet hittar du ett bra alternativ på sockerlim

Tips! I välsorterade matbutiker finns färdigt lim på tub till pepparkakshuset som även är ätbart!

Gott med pepparkakor

Knapra pepparkakor

Pepparkakstriffle med jordgubbar
10 min
Julgodis, pepparkakstryffel

Pepparkakstryffel

Johanna Westman