Pepparkakscheesecake med gräddfilsglasyr

Pepparkakscheesecake
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Pepparkakscheesecake med gräddfilsglasyr

Av: Stephen Twining

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

9h

En saftig och sval cheesecake med phiadelphiaost.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Botten:

  • 25 pepparkakor, krossade [cirka 4 dl]
  • 75 g smör, smält
  • 2 ägg (stora)
  • 1 dl strösocker, finkornigt
  • 400 g färskost
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Glasyr:

  • 3 dl gräddfil
  • 2 msk strösocker, finkornigt
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 170 grader. Låt den bli varm.
  2. Blanda pepparkakskrosset och det smälta smöret till en massa. Tryck ut den i en form med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter. Låt degen gå upp 2 centimeter på kanten. Ställ sedan formen i kylen.
  3. Gör fyllningen under tiden: Rör ägg, socker, ost och vaniljsocker till en slät smet. Häll den i formen. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut formen. Låt stå cirka 5 minuter. Höj ugnstemperaturen till 200 grader.
  4. Rör gräddfilen, sockret och vaniljsockret till en jämn smet. Bred ut den på kakan. Grädda ytterligare 5 minuter. Ställ kakan svalt i minst 8 timmar.
  5. Garnera den kalla kakan med vindruvor.