Sticky toffee pepparkaka

koket.se
Sticky toffee pepparkaka
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Sticky toffee pepparkaka

22 ingredienser

1 h 15 min

En magiskt god mjuk pepparkaka som innehåller alla goda kryddor som hör julen till. Extra saftig blir den tack vare blötlagda och mixade dadlar i smeten. Vid servering toppas kakan med kolasås, därav namnet toffee. Bjud gärna kakan med en kula vaniljglass.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner

Mjuk pepparkaka

  • 225 g dadlar, utan kärnor
  • 2 dl vatten, kokande
  • 1 tsk bikarbonat
  • 85 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 2 ägg, rumsvarma
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk malen kanel
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 krm muskot, malen
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 dl crème fraîche

Kolasås

  • 100 g smör
  • 1,5 dl brunt farinsocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

Mjuk pepparkaka

  1. Klipp dadlarna i mindre bitar. Lägg dadelbitarna i en skål tillsammans med bikarbonat. Bikarbonaten hjälper till att minska ev strävhet som kan finnas i dadlar.
  2. Häll över vattnet och låt stå i 20-30 minuter. Mosa sedan ihop allt till en puré.
  3. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och smörj en sockerkaksform, som rymmer minst 1,5 liter, generöst med smör.
  4. Vispa smör, strösocker och farinsocker riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt vispning.
  5. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kryddor i en skål. Ställ åt sidan.
  6. Vänd ner dadelmassa och crème fraiche i smörsmeten. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet.
  7. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter tills en provsticka kommer ur torr ur kakan.

Kolasås

  1. Smält ihop smör och strösocker i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vispgrädden. Låt koka upp och sedan småkoka i 5-10 minuter.
  2. Ta bort kastrullen från värmen. Rör ner salt och låt svalna i rumstemperatur.
  3. Häll kolasåsen över kakan. Servera med vaniljglass.