Sticky toffee pepparkaka
Sticky toffee pepparkaka
22 ingredienser
1 h 15 min
En magiskt god mjuk pepparkaka som innehåller alla goda kryddor som hör julen till. Extra saftig blir den tack vare blötlagda och mixade dadlar i smeten. Vid servering toppas kakan med kolasås, därav namnet toffee. Bjud gärna kakan med en kula vaniljglass.
Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser
Mjuk pepparkaka
- 225 g dadlar, utan kärnor
- 2 dl vatten, kokande
- 1 tsk bikarbonat
- 85 g smör, rumsvarmt
- 0,5 dl strösocker
- 1 dl brunt farinsocker
- 2 ägg, rumsvarma
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- 1 msk malen kanel
- 0,5 tsk malen ingefära
- 1 krm muskot, malen
- 0,5 tsk malen nejlika
- 2 tsk malen kardemumma
- 1 dl crème fraîche
Kolasås
- 100 g smör
- 1,5 dl brunt farinsocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 0,5 tsk salt
Till servering
- vaniljglass
Gör så här
Mjuk pepparkaka
- Klipp dadlarna i mindre bitar. Lägg dadelbitarna i en skål tillsammans med bikarbonat. Bikarbonaten hjälper till att minska ev strävhet som kan finnas i dadlar.
- Häll över vattnet och låt stå i 20-30 minuter. Mosa sedan ihop allt till en puré.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och smörj en sockerkaksform, som rymmer minst 1,5 liter, generöst med smör.
- Vispa smör, strösocker och farinsocker riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt vispning.
- Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kryddor i en skål. Ställ åt sidan.
- Vänd ner dadelmassa och crème fraiche i smörsmeten. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter tills en provsticka kommer ur torr ur kakan.
Kolasås
- Smält ihop smör och strösocker i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vispgrädden. Låt koka upp och sedan småkoka i 5-10 minuter.
- Ta bort kastrullen från värmen. Rör ner salt och låt svalna i rumstemperatur.
- Häll kolasåsen över kakan. Servera med vaniljglass.