Tommy Myllymäkis saftiga cheeseburgare

Så gör du bästa burgaren - 5 tips för att lyckas

Få saker slår en hemlagad burgare! Här hittar du knepen som behövs för att få till en riktigt saftigt och god hamburgare och de bästa tillbehören.

1. Välj rätt färs

Här finns det olika skolor, men generellt ska du leta efter en grovmalen färs med hög fetthalt. Som till exempel nötfärs av malet högrev eller blandfärs. Du kan också tillsätta talg om du väljer ett magrare kött. Fråga i charkdisken i din butik så kan de mala och sätta ihop en burgare efter hur du vill ha den.

2. Blanda försiktigt!

Om färsen knådas för hårt och för mycket  blir burgaren kompakt och seg. Forma burgaren luftig och fin, tjockleken är upp till dig. Krydda med salt och peppar precis innan burgaren går ner i pannan. Ingen annan kryddning behövs.

3. Stek rätt

Få till en bra stekyta! Var inte rädd för att steka på hög värme. Burgaren ska få en brynt och fin yta med ett saftigt inre. Stek ca 2-4 minuter på varje sida beroende på tjocklek. Tänk på att burgaren eftersteks lite, så du räknar med det för att få just den innertemperatur som du vill ha.​

4. Lägg kärlek på tillbehören

Det är nästan lika viktigt som själva burgaren! Smaka dig fram till bröd, ost och andra tillbehör som du gillar. Är du extra ambitiös – baka eget bröd! Glöm inte att grilla eller rosta brödets insida så att det håller sig fräsch även efter de blöta tillbehören lagts på.

Lägg salladsbladen i kallt vatten under tiden du steker köttet så de blir härligt krispiga.

Smaka på löken hur stark den är och bestäm mängd därefter. Tycker du löken är godast karamelliserad, rå eller picklad? 

Gör en riktigt god dressing!

5. Få till perfekta pommes

Ingen burgare är komplett utan riktigt bra pommes till! Så här gör du pommes till perfektion >>

Mest populära burgare