SMK 2023 Karamellisera lök Tom Sjöstedt

Kockens knep - så lyckas du med karamelliserad lök

När lök får steka riktigt länge sker magi – lökens skarpa smak försvinner och kvar får du i stället en mjuk och lätt brun lök med ljuvlig sötma. Men hur får man till perfekt karamelliserad lök? Tom Sjöstedt visar hur.
koket.se
SMK 2023 Karamellisera lök Tom Sjöstedt

Sätt på videon för att se stjärnkocken Tom Sjöstedt visa steg för steg hur du karamelliserar lök till perfektion.

Karamellisera lök - steg för steg:

  1. Använd gul lök, den ska inte vara skuren i för tunna skivor, då är risken stor att det blir en lökpuré när löken har karamelliserat.
  2. Stek löken i olja i en het stekpanna. När löken fått lite färg kan du sänka till medelvärme.
  3. Salta, det hjälper löken att släppa vätska. Nu ska löken steka riktigt länge, passa noga och rör om med jämna mellanrum. Bränns löken får den en bitter smak.
  4. När vätskan kokat bort och löken minskat i storlek så tillsätts lite vätska, till exempel portvin, öl eller vatten. Avsluta med en klick smör. Nu är löken redo att serveras!

Karamellierad lök är ett måste till hamburgare och tar enkel rätt som korv med bröd till nya höjder. Den passar också oväntat bra ihop med ost. Varför inte testa att bjuda den på ostrbrickan nästa gång, eller ha den som topping på en krämig ostpasta. Tom Sjöstedt själv har den gärna ihop med pannbiff eller till en bra stekt biff.