7 recept på kåldolmar

Kåldolmar är en kär rätt bland våra svenska husmanskost-klassiker. Men så svensk är den egentligen inte. Och varför firas kåldolmens dag just den 30 november?

Man tror att rätten kåldolmar kom till Sverige via Karl XII, från hans fem år i det Osmanska riket. Inte så konstigt att kåldolmens dag firas just den 30 november - till minnet av Karl XIIs dödsdag. I Sverige har man hittat det första dokumenterade kåldolms-receptet i Cajsa Wargs bok från 1755. Dolma betyder fyllning på turkiska och den svenska varianten görs vanligtvis på vitkål och med en färs på ris och köttfärs.

Här är 7 olika recept på vår kära kåldolme - väl smakat!

1. Leif Mannerströms klassiska kåldolmar

Klassiska kåldolmar som serveras med potatismos och lingon. Receptet är hämtat ur boken Matglädje hela livet . Tips! Jag älskar kål i alla former och kanske kåldolmar mest av allt. Personligen vill jag inte att färsen ska vara för fast. Därför använder jag aldrig ris utan i stället finhackade kålrester och några mosade, kokta potatisar i färsen. På så sätt förstärks kålsmaken.

2. Kåldolmar med rotsaker och gräddsås

Gör kåldolmarna med sojafärs och klimatpåverkan blir blivit sex gånger mindre än med vanlig nötfärs. Recept är från boken ”Vego i världsklass”.

3. Surkåldolmar

Tina bjuder på klassikern kåldolmar, men inte vilka kåldolmar som helst utan hipster-kåldolmar gjorda på surkål.

4. Quornfyllda kåldolmar

Sommarkål brukar den kallas, den härligt ljusgröna vitkålen som är så god att laga kåldolmar av. Här köttfyllda dolmar serverade i en mustig tomatsås. Servera kokt potatis till.

5. Savojdolmar med lamm och kantareller

Smakrika kåldolmar fyllda med lammfärs, nötter och kantareller. Receptet kommer från Om jag var din hemmafru . Man skulle kanske kunna säga att savojkål är grönsaksvärldens motsvarighet till Iggy Pop. En stor och viktig skillnad är emellertid att emedan herr Pop under mycken möda och besvär rockat och knarkat sig till en fettfri anatomi med tydligt markerade ådror, senor och underliga knutor har den likaledes ådriga savojkålen legat och slappat i ett soligt grönsaksland, lapat sol och druckit vatten. Vem av de två man ska välja att stoppa in i sin egen kropp? Det får tillfället, stämningen och den personliga smaken avgöra. /Lotta Lundgren Fler recept från Om jag var din hemmafru

6. Asiatiska savoykåldolmar med mango chutney

Kåldolmar på savoykål med asiatiska smaker! Klassiskt och nytt i en riktigt god kombination! Serveras med gräddsky, mango chutney och ris.

7. Mor Anna-Lisas kåldolmar

Det här är ett riktigt gammaldags recept på kåldolmar. Servera med potatismos och en gräddig sås.

Kålpudding