Kålpudding med kokt potatis och rårörda lingon

NYHET
Kålpudding med kokt potatis och rårörda lingon
Foto: Fredrik Nylén
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Kålpudding med kokt potatis och rårörda lingon

22 ingredienser

1 h

Kålpudding med kokt potatis och rårörda lingon är en klassisk svensk husmanskost som bjuder på rustika smaker. Den saftiga kålpuddingen, gjord på köttfärs och mjukstekt kål, serveras med kokt potatis och sötsyrliga rårörda lingon för en perfekt kombination av sötma och sälta. En mättande och traditionell rätt som alltid uppskattas.

Fredriks middagstips: mat man blir glad av!
Fredriks middagstips man blir glad av

Fredriks middagstips: mat man blir glad av!

Receptet kommer ur Fredriks bok "Fredriks middagstips: mat man blir glad av"

Läs mer

Ingredienser

portioner

Kålpudding

  • 1 kg vitkål
  • 25 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl havregryn
  • 1 gul lök
  • 500 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Brunsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk kalvfond
  • 2 tsk kinesisk soja
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • kokt potatis
  • rårörda lingon

Gör så här

Kålpudding

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär bort stocken på vitkålen och strimla kålen ganska fint.
  3. Fräs kålen i en gryta med smöret i ca 10 minuter tills kålen nästan är helt mjuk. Krydda med salt, peppar och sirap.
  4. Blanda grädde och havregryn i en bunke och låt stå i 5 minuter.
  5. Skala och finhacka löken och blanda ner bitarna i bunken tillsammans med färs, ägg, salt och peppar.
  6. Lägg hälften av kålen i en ugnsform, fördela färsen ovanpå och täck färsen med resten av kålen.
  7. Tillaga mitt i ugnen i 40 minuter.

Brunsås

  1. Smält smöret till såsen i en kastrull, tillsätt mjölet och vispa till en klumpfri smet.
  2. Tillsätt vattnet under vispning och sedan grädde, kalvfond och soja.
  3. Låt såsen sjuda i 2–3 minuter och smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera kålpuddingen med brunsåsen, kokt potatis och rårörda lingon.