Quornfyllda kåldolmar i tomatsås

Quornfyllda kåldolmar i tomatsås
Foto: TV4

Sommarkål brukar den kallas, den härligt ljusgröna vitkålen som är så god att laga kåldolmar av. Här köttfyllda dolmar serverade i en mustig tomatsås. Servera kokt potatis till.

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 1 vitkålshuvud
  • 2 msk sirap
  • Fyllning:
  • 250 g köttfärs 70/30
  • 1 dl rundkornigt ris
  • 1 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 ägg
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • Tomatsås:
  • 1 gul lök
  • 2 msk neutral olja
  • 6 tomater
  • 1,5 dl grönsaksbuljong
  • salt och malen svartpeppar

Gör så här

  1. Fyllning: Koka upp riset i vattnet och spä sedan med mjölken. Koka på svag värme i 20 minuter. Skala och hacka löken fint. Fräs den gyllengul i smör. Blanda samman köttfärs, ris, lök, ägg, salt och peppar.
  2. Värm ugnen till 175°. Lägg kålbladen i en stor gryta med saltat vatten och sjud dem i 3 minuter så att de blir böjliga. Låt dem rinna av och lägg ut dem på ett slätt underlag. Skär bort den grova bladnerven i mitten. Lägg en portion fyllning på varje kålblad. Vik över ändarna och sedan sidorna och rulla ihop till en dolme. Lägg dem tätt tillsammans med skarven neråt i en smord ugnssäker form.
  3. Hacka löken till tomatsåsen grovt. Skålla, skala, kärna ur och grovhacka tomaterna. Fräs löken mjuk i oljan utan att ta färg. Rör i tomater, buljong, salt och peppar. Koka i 5 minuter under omrörning. Slå över dolmarna och täck formen med aluminiumfolie. Ställ den i ugnen i 30 minuter. Ta av folien de sista 10 minuterna, ringla över sirapen och låt rätten få färg.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Grytor från kända varumärken

Grytor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept