Filips kålpudding med lingon

koket.se
Filips kålpudding med lingon
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Filips kålpudding med lingon

22 ingredienser

1 h 30 m

Klassisk kålpudding på spetskål, nötfärs och matvete. Serveras med hemgjord gräddsås, rårörda lingon och kokt potatis.

Se Filip Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kålpudding

  • 800 g nötfärs
  • 3 dl mjölk
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 gul lök (stor)
  • 1 msk soja
  • 1,5 dl matvete, kokt eller på burk
  • 1 msk salt
  • 1 tsk peppar
  • 2 spetskål
  • 2 msk smör
  • 1 dl mörk sirap
  • 3 ägg

lingon rårörda

  • 200 g frysta lingon
  • 1 dl strösocker

Gräddsås

  • 1 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 msk soja
  • salt
  • potatis, kokt
  • persilja, hackad, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

Rårörda lingon

  1. Banda socker och lingon, rör runt och ställ undan.

Kålpudding

  1. Finhacka och fräs lök tillsammans med soja på mediumvärme.
  2. Blanda ströbröd, ägg och mjölk och låt stå minst 10 minuter.
  3. Skär kålen i bitar och stek på mediumvärme i omgångar med smör tills den är halvmjuk. Ha i sirap och stek ytterligare 2 minuter.
  4. Blanda kött, kokt och kall matvete, mjölkblandningen, löken, salt och peppar.
  5. Lägg hälften av kålen i en smord ugnssäker form. Bred ut färsen och ha på resten av kålen. Baka i mitten i ugn tills innertemperatur visar cirka 72 grader, detta tar cirka 40-60 minuter.

Gräddsås

  1. Smält smöret, blanda i mjölet samtidigt som ni vispar hela tiden. Tillsätt buljong och koka upp. Fortsätt med grädde och soja, låt puttra i 10 minuter. Smaka av med salt och möjligen socker.
  2. Servera med kokt potatis och lingon.