Kålpudding med skysås
Kålpudding med skysås
17 ingredienser
1 h
Kålsäsongen är över oss. Denna goda, tåliga, nyttiga och mångfacetterade grönsak kommer i många skepnader. Hög i c-vitamin är den nästan ensam om att behålla sitt näringsvärde även om den tillagas. Här bjuder Erik Videgård oss på sin bästa kålpudding!
Följ Erik på Instagram

Följ Erik på Instagram
Följ och ställ frågor om receptet direkt till Erik på Instagram
Läs mer
Ingredienser
- 500 g gul lök
- 500 g vitkål
- rapsolja (till stekning)
- 6 g salt
- 500 g blandfärs
- 150 g sojagrädde
- 30 g kalvbuljong
- 15 g soja (mörk)
- 50 g ljus sirap
- 30 g vatten
- 2 g vitpeppar, malen
- 1 g malen kryddpeppar, malen
Skysås
- kalvbuljong
- madeiravin
- majsstärkelse
Servering
- kokt potatis
- rårörda lingon
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Hacka löken och dela vitkålen i mindre bitar.
- Fräs lök och vitkål i rapsolja och hälften av sirapen tills den mjuknat. Salta och peppra.
- Blanda ihop färs med sojagrädde, buljong, soja, sirap, vatten, salt, peppar och kryddpeppar i en bunke till en lös smet.
- Varva färsen med kålblandningen i en smord ugnsfast form. Avsluta med kål på toppen.
- Grädda i ugnen i ca 40 minuter.
Skysås
- Koka upp kalvbuljong och madeiravin i samma panna som du stekt lök och vitkål i.
- Låt reducera tills två tredjedelar återstår.
- Blanda majsstärkelsen med lika delar vatten och tillsätt lite i taget till önskad konsistens.
Servering
- Servera kålpuddingen med kokt potatis, lingon och skysåsen.