Kåldolmar med savoykål

Kåldolmar med savoykål
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Sara Begner
Sara Begner

Kåldolmar med savoykål

15 ingredienser

40 m

Kåldolmar som är en klassisk husmansrätt och inte så svår att laga som man kan tro.

Ingredienser

portioner
  • 8 blad savoykål (eller vitkål)
  • 300 g blandfärs
  • 2,5 dl mathavre, kokt (eller matvete)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap
  • 1,5 dl vatten
  • 3 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • maizenaredning

Servering

  • potatis, kokt
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Låt kålbladen koka i 5 minuter i saltat vatten. Låt dem rinna av på en ren handduk och skär bort den grova mittnerven.
  2. Blanda färs, mathavre, lök, mjölk, salt och peppar i en bunke.
  3. Fördela färsblandningen mitt på kålbladen. Vik in kanterna och rulla ihop.
  4. Stek dolmarna först med skarven nedåt i het stekpanna med smör. Stek runt om till fin färg.
  5. Ringla över sirap och häll på 1,5 dl vatten. Sänk värmen och låt steka klart under lock, ca 15 minuter. Vänd kåldolmarna en gång under stektiden.
  6. Lyft ur kåldolmarna och häll 3 dl vatten i skyn. Tillsätt buljongtärning och låt sjuda ca 5 minuter. Red av med maizenaredning.
  7. Servera med kokt potatis och rårörda lingon.