Kåldolmar med savoykål
Kåldolmar med savoykål
15 ingredienser
40 m
Kåldolmar som är en klassisk husmansrätt och inte så svår att laga som man kan tro.
Ingredienser
- 8 blad savoykål (eller vitkål)
- 300 g blandfärs
- 2,5 dl mathavre, kokt (eller matvete)
- 1 gul lök, finhackad
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 2 msk smör
- 2 msk sirap
- 1,5 dl vatten
- 3 dl vatten
- 1 köttbuljongtärning
- maizenaredning
Servering
- potatis, kokt
- rårörda lingon
Gör så här
- Låt kålbladen koka i 5 minuter i saltat vatten. Låt dem rinna av på en ren handduk och skär bort den grova mittnerven.
- Blanda färs, mathavre, lök, mjölk, salt och peppar i en bunke.
- Fördela färsblandningen mitt på kålbladen. Vik in kanterna och rulla ihop.
- Stek dolmarna först med skarven nedåt i het stekpanna med smör. Stek runt om till fin färg.
- Ringla över sirap och häll på 1,5 dl vatten. Sänk värmen och låt steka klart under lock, ca 15 minuter. Vänd kåldolmarna en gång under stektiden.
- Lyft ur kåldolmarna och häll 3 dl vatten i skyn. Tillsätt buljongtärning och låt sjuda ca 5 minuter. Red av med maizenaredning.
- Servera med kokt potatis och rårörda lingon.