Kålpudding - Jessica Frejs recept

51 röster
1 h 20 m
4-6
Kålpudding - Jessica Frejs recept
Foto: Tv4

”Fantastisk söndagsmiddag och matlådaprepp i ett. Kålpudding är det dessutom inte så noga när man lagar, man kan höfta lite och byta det ena mot det andra. Så länge grunden är den samma.” /Jessica Frej

Tips! Vegofiera? Byt blandfärs mot vegofärs, gärna den formbara. Byt även oxfond till grönsaksfond.

Visa mer
1 h 20 m
4-6

Du behöver

  • 1 dl grötris
  • 4 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 vitkålshuvud (á 800 g)
  • 25 g smör (+ lite att smörja formen med)
  • 2 dl vatten
  • 3 msk mörk sirap
  • 3 msk ljus soja
  • 800 g blandfärs
  • 2 msk oxfond
  • 2 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk salt

Gräddsås

  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 0,5 msk maizena
  • 1 msk oxfond
  • 1 msk cognac

Servering

  • 2 dl lingon (färska eller tinade)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Koka upp riset i 4 dl vatten och 1 krm salt. Sänk sedan till lägsta värmen och låt stå och svälla i 40 minuter.
  2. Hacka kålhuvudet och skär bort den hårda stocken.
  3. Smält smör i en stor stekpanna. Lägg i kålen och vatten, låt vattnet koka bort och bryn sen kålen lätt. Rör om så att kålen inte bränns.
  4. Ringla över sirap och soja på kålen. Ställ åt sidan medan du blandar färsen.
  5. Blanda blandfärs med det kokta ris, fond, ägg, grädde, peppar, lökpulver, kryddpeppar och salt.
  6. Lägg färsen i botten på en smord form. Lägg kålen ovanpå.
  7. Grädda formen i ca 45 minuter på 175 grader.
  8. Låt kålpuddingen svalna ca 20 minuter innan servering så är den lättare att skära upp.
  9. Gräddsås
    Blanda ihop alla ingredienser och koka upp.
  10. Låt såsen småkoka några minuter till en bra konsistens och servera den sedan till kålpuddingen.
  11. Servering
    Jag gillar lingonen råa, de tillför en härlig syrlighet till rätten. Men blir det för syrligt för dig så rör ihop dem med lite socker.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...