Kålpudding - Jessica Frejs recept
Kålpudding - Jessica Frejs recept
22 ingredienser
1 h 20 m
”Fantastisk söndagsmiddag och matlådaprepp i ett. Kålpudding är det dessutom inte så noga när man lagar, man kan höfta lite och byta det ena mot det andra. Så länge grunden är den samma.” /Jessica Frej
Tips! Vegofiera? Byt blandfärs mot vegofärs, gärna den formbara. Byt även oxfond till grönsaksfond.
Ingredienser
- 1 dl grötris
- 4 dl vatten
- 1 krm salt
- 1 vitkål (á 800 g)
- 25 g smör (+ lite att smörja formen med)
- 2 dl vatten
- 3 msk mörk sirap
- 3 msk japansk soja
- 800 g blandfärs
- 2 msk oxfond
- 2 ägg
- 1 dl grädde
- 1 tsk vitpeppar
- 1 msk lökpulver
- 1 tsk malen kryddpeppar
- 1 tsk salt
Gräddsås
- 2 dl grädde
- 1 dl vatten
- 0,5 msk majsstärkelse
- 1 msk oxfond
- 1 msk cognac
Servering
- 2 dl lingon (färska eller tinade)
Gör så här
- Koka upp riset i 4 dl vatten och 1 krm salt. Sänk sedan till lägsta värmen och låt stå och svälla i 40 minuter.
- Hacka kålhuvudet och skär bort den hårda stocken.
- Smält smör i en stor stekpanna. Lägg i kålen och vatten, låt vattnet koka bort och bryn sen kålen lätt. Rör om så att kålen inte bränns.
- Ringla över sirap och soja på kålen. Ställ åt sidan medan du blandar färsen.
- Blanda blandfärs med det kokta ris, fond, ägg, grädde, peppar, lökpulver, kryddpeppar och salt.
- Lägg färsen i botten på en smord form. Lägg kålen ovanpå.
- Grädda formen i ca 45 minuter på 175 grader.
- Låt kålpuddingen svalna ca 20 minuter innan servering så är den lättare att skära upp.
Gräddsås
- Blanda ihop alla ingredienser och koka upp.
- Låt såsen småkoka några minuter till en bra konsistens och servera den sedan till kålpuddingen.
Servering
- Jag gillar lingonen råa, de tillför en härlig syrlighet till rätten. Men blir det för syrligt för dig så rör ihop dem med lite socker.