• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Tinas surkåldolmar

NYHET
Tinas surkåldolmar
Foto: TV4
Tina Nordström symk
Tina Nordström symk

Tinas surkåldolmar

6 steg att laga

18 ingredienser

1 h

Tina bjuder på klassikern kåldolmar, men inte vilka kåldolmar som helst utan "hipster-kåldolmar" gjorda på surkål

Ingredienser

4 portioner

Kryddbuljong till kokning

  • 1 gul lök, hackad
  • 2 korvar, i skivor (stark, typ chorizo)
  • 1,5 tsk malen koriander
  • 1,5 tsk malen spiskummin
  • 1,5 tsk torkad oregano
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 msk malen kardemumma
  • 1 msk olja
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten

Dolmar

  • 600 g fläskfärs
  • 2 dl ris, kokt kallt
  • 1 surkål (helt vakuumförpackat)
  • smör
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar (ur kvarn)

Till servering

  • surdegsbröd
  • gräddfil

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader (160 grader varmluft).
  2. Fräs lök, korv och kryddor till buljongen i olja. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med i ett par minuter. Häll på vattnet och sjud i cirka 15 minuter.
  3. Blanda färsen med ris, salt och vitpeppar.
  4. Plocka av kålbladen, enklast gör du det genom att vända huvudet upp och ner och skära bort roten. Då är det lätt att skala av bladen fint sen.
  5. Lägg lite färs i mitten på varje blad och rulla ihop. Lägg dolmarna tätt i en smord form. Häll över buljongen och tillaga i ugnen i cirka 40 minuter.
  6. Servera med gott surdegsbröd och gräddfil.