Visste du detta om aduki, alfalfa och mung?

Att bönor, linser och fröer är hälsosamma har nog inte undgått någon vid det här laget. Men det är minst sagt en djungel i butikshyllorna - har du koll på aduki, alfalfa och mung?
Här har vi valt ut några av våra favoriter.

I olika delar av världen är bönor, fröer och linser en naturlig del av människors föda. De är inte bara tacksamma att odla utan också proppfulla av vitaminer och andra nyttigheter som bland annat kalcium, B-vitamin, zink, järn, protein, kolhydrater, fibrer, folsyra och framförallt är de låga på fett.

Black eye

Black eyebönan kommer ursprungligen från Kina och sägs sänka kolesterolvärdet. Bönan har en ärtig smak och populär att ha i vegoburgare.

Svarta belugalinser

Belugalinser är små, svarta och blanka och har fått sitt namn av att utseendet påminner om rysk belugakaviar. Belugalinser är både fettsnåla samt protein - och fiberrika och de behöver inte blötläggas innan kokning. Passar perfekt i sallader eller som tillbehör till lax. Prova att göra Leilas butternutsallad med belugalinser - mums!

Mungbönor

Mungbönor är besläktade med den gröna ärtan och de går utmärkt att grodda. De är dessutom väldigt goda att ha i sallader, gärna tillsammans med andra bönor. Dessa små bönor kräver 12 timmars blötläggningstid. Gör dessa getostfyllda laxfiléer med sparrissallad & mungbönor. Himmelskt gott!


Adukibönor (adzukibönor)

Aduki är en mörkröd böna med en viten liten rand på. Den är rik på fibrer, folsyra, järn, magnesium och har högt innehåll av protein. Bönan har en liten nötig, söt smak och används ofta i soppor, grytor och färs. Adukibönor kan också groddas, vilket gör att den blir full med c-vitamin.

Pumpafrön

Pumpafrön har en mjuk nötsmak som passar till det mesta, från sallader, pasta till bakat bröd eller bara rostade som snacks. Pumpafrön har hög proteinhalt, innehåller zink, rik på nyttiga antioxidanter och mineraler. Prova Jennie Walldéns gröna ärtsoppa med mynta och pumpafrön.

Linfrön

Linfrön är små, platta frön fulla med Omega-3 och fibrer. Fröet är populärt i brödbakning, som müsli och populära i frökex och smoothies. I det gamla svenska bondesamhället ansågs linfrö ha magiska krafter och redan de gamla grekerna visste att linfrö är receptet mot trög mage och förstoppning. Baka Renée Voltaires supersmarriga rawfoodkex.

Svart böna

Den svarta bönan är rik på järn, har en söt smak och är vanliga i det latinamerikanska köket. Konsistensen är mjuk och mjäll och innehåller mycket protein, kostfiber och kalium. 
Passar perfekt i grytor eller prova att baka denna mumsiga kladdkaka på just svarta bönor.

Alfalfa

Alfalfaväxten kommer ursprungligen från Asien. Alfalfa är rik på mineraler och vitaminer som järn, kalcium, magnesium och fulla av B-vitamin, A, D, E och K. 

Alfalfa groddas och är riktigt gott att ha på allt från sallader till smarriga smörgåsar.

  Här kan du läsa hur du enkelt groddar alfalfa.

Chiafrön

Visst du att det smaklösa chiafröet innehåller 8 gånger mer Omega 3 än lax? Fem gånger mer kalcium än mjölk och 7 gånger mer C-vitamin än apelsiner? Chiafrön användes redan på aztekernas tid - och idag har chiafrön fått ett rejält uppsving och används flitigt i bl a smoothies, gröt och bröd.
Chiafrön binder vatten - vilket är bra för vätskebalansen i kroppen.
Namnet "Chia" betyder styrka. Spana in Leilas goda chiapudding med kokos, lime & lakritsmarinerade bär.

Läs även Så lätt groddar du!

Spana in fler goda recept med fröer, bönor och linser här nedan.

Recept med linser, bönor och fröer