Vegetarisk gryta med savoykål, svamp, linser och vitt vin

Vegetarisk gryta med savoykål, svamp, linser och vitt vin
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Vegetarisk gryta med savoykål, svamp, linser och vitt vin

17 ingredienser

40 m

En lite annorlunda vegogryta proppfull med goda råvaror som rotfrukter, linser, pärllök, kål, svamp, grädde och vin. Fantastisk god vintermat!

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • en liten bit rotselleri
  • 1 förp pärllök
  • 2 msk smör
  • 3 dl belugalinser
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 4 dl vatten
  • salt
  • peppar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 600 g svamp (t ex ostronskivling)
  • 1 savoykål
  • citronsaft
  • timjan
  • 4 port råris, kokt

Gör så här

  1. Skala lök, vitlök och rotselleri och hacka smått. Skala pärllöken och behåll den hel.
  2. Stek de hackade grönsakerna i en stor gryta i 1 msk smör tills de får fin färg.
  3. Tillsätt linserna, pärllöken och rör runt i 1 minut, häll sedan på vinet och låt det koka ordentligt så att alkoholen försvinner.
  4. Häll på grädde, vatten, salt, peppar och smula ned buljongtärningen.
  5. Låt det koka utan lock tills linserna är klara och vätskan har reducerats, ca 10 minuter.
  6. Riv svampen i bitar och stek den i en stekpanna med 1 msk smör tills den får fin färg. Skiva savojkål tunt.
  7. Lägg i savojkålen och svampen och låt det koka med i ca 3 minuter eller tills kålen känns mjuk. Smaka av grytan med citron.
  8. Servera grytan med timjan och råris!