Grön ärtsoppa med mynta och pumpafrön

koket.se
Grön ärtsoppa med mynta och pumpafrön
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Grön ärtsoppa med mynta och pumpafrön

15 ingredienser

25 m

Mättande och fantastiskt god grön ärtsoppa med fetaost, mynta och rostade pumpafrön. Känns riktigt vardagslyxig!

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök (stor)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 potatisar
  • 1,2 l grönsaksbuljong, utspädd
  • 850 g gröna ärtor
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 kruka mynta, plockad och grovhackad
  • 0,5 citron, pressad
  • 2 tsk honung
  • 100 g fetaost, smulad
  • 1 dl rostade pumpakärnor
  • ärtskott
  • neutral olja, att steka i
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Hacka lök och vitlök. Stek mjukt i olja utan att det tar färg i en stor kastrull. Tärna potatis och lägg i kastrullen och häll på buljong. Låt koka i 10 minuter till potatisen är mjuk.
  2. Tillsätt ärtorna (spara några till garnering) och crème fraiche och låt få ett snabbt uppkok, inte mer än 3 minuter, får då tappar de sin fina färg. Dra av från plattan och tillsätt mynta, pressad citron och honung. Kör med
  3. stavmixer till en slät och fin soppa.
  4. Servera soppan i djupa skålar med de sparade ärtorna, smulad feta, pumpafrön och ärtskott. Äts gärna med ett gott bröd till!