I samarbete med Kung Markatta

Så lätt groddar du!

Vad vet du om groddning?
Förmodligen har du stött på solrosskott och ärtskott i grönsaksdisken. Men visst du att det är lätt att grodda själv? Och hur nyttigt och gott det är med groddar och skott?
Dessutom är det ett riktigt mysigt vinterpyssel för båda stora och små!

Att linser, bönor och frön är nyttiga är det inget snack om. Men visst du att det blir till och med ännu nyttigare när du groddar dem? ​Genom groddning frigörs mer vitaminer, mineraler och antioxidanter från baljväxterna och blir därmed ännu lättare för kroppen att ta upp.

Det finns en hel uppsjö av olika fröer, bönor och ärtor som går att grodda - och grodda det kan du göra året runt! Att grodda är både enkelt och går relativt snabbt.

Groddar passar till det mesta, från salladen, till en god wrap eller varför inte ett bröd gjort på groddar - mums!

Så hur groddar man då?

1. Börja med att välja en rymlig burk, så bönorna har plats att växa. Häll upp bönor i burken tillsammans med ljummet vatten. Låt dem ligga och dra sig i vattnet. 

2. Spänn en silduk eller tunt nät (ex. nylonstrumpor eller gasväv) över burköppningen med en gummisnodd eller snöre.

3. Häll av vattnet, skölj bönorna och ställ dem mörkt i en temperatur runt 20-25 grader.

4. Det viktiga är att groddarna inte torkar ut. Skölj bönorna 2-3 gånger om dagen.

5. Efter några dagar i mörker har groddarna tittat ut, ställ dem i dagsljus så att de blir gröna och fina.

Här kan du läsa hur du groddar:

Alfalfa
Belugalinser
Gröna linser
Bovete
Mungbönor
Kikärtor
Sojabönor

Läs även: Visste du detta om aduki, alfalfa och mung?

I samarbete med Kung Markatta

Groddning