Sotad lax med pestosky, sparris, linser och rucola

Sotad lax med pestosky, sparris, linser och rucola
Foto: Martin Cederblad
Cathrine Schück
Cathrine Schück

Sotad lax med pestosky, sparris, linser och rucola

13 ingredienser

Av någon anledning som jag inte kan förstå så syns faktiskt inte de små goda le puy-linserna på bilden. Men de ligger där, under sparrisen, jag lovar. Om man vill så kan man också vända ihop granatäpplekärnor och linser, det blir väldigt fräscht.

Ingredienser

portioner
  • ca 600 g laxfilé
  • 2 dl le puy-linser
  • soja
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • 2 msk pesto
  • 1 dl olivolja
  • 100 g rucolasallad
  • 1 granatäpple
  • citronpeppar/cajunkrydda
  • 200 g sparris (färsk eller fryst)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka linserna i 20 minuter i vatten smaksatt med soja. Låt
  2. linserna rinna av och smaksätt dem med olivolja, balsamvinäger,
  3. salt och peppar.
  4. Mixa peston med olivolja och en näve rucola, smaka av såsen
  5. med salt och peppar.
  6. Dela granatäpplet i fyra delar och pilla ur kärnorna.
  7. Vänd laxen i citronpeppar eller cajunkrydda. Stek i panna
  8. i en klick smör eller olja. Det går även utmärkt att torrsteka
  9. laxen i teflon om man så önskar.
  10. Var gärna lite ”pann-ekonomisk” och stek först sparrisen
  11. i pannan och lägg sedan i laxen. Se till att sparrisen är ätmjuk.
  12. Laxen däremot ska absolut ha en rå kärna för att inte bli tråkig!
  13. Lägg upp en hög med linser, rucola och sparris. Lägg laxen
  14. ovanpå, och fördela sedan granatäpple och pestosky runt
  15. omkring.
  16. Avsluta som vanligt med en nypa flingsalt och ett varv på
  17. svartpepparkvarnen.