Tips på finaste påskdukningen

Påskfjädrar, måla ägg, fluffiga tulpanbuketter, vika servetter och göra en vacker dukning till påsk är vi nog många som drömmer om. Men ofta faller vi in i gamla mönster och dukar som vi alltid gjort. Här delar vi med oss av enkla tips hur du får fint runt påskbordet!

1. Tulpaner och tända ljus

Få saker skapar så mycket mysstämning som blommor och tända ljus! Använd låga buketter, ljusstakar och lyktor så man kan ha ögonkontakt med personerna runt bordet! Lägg gärna en batteridriven ljusslinga mitt på bordet. Det skapar vackra ljuseffekter bland såväl glitter, ägg, glas och fjädrar runt om på bordet.

2. Udda porslin

Kanske blir du irriterad när allt det udda porslinet står där i hyllan och "bara tar plats"? Men att duka ett helt middagsbord med udda porslin är så vackert!

Håll ihop dukningen med likadana servetter och bordstabletter i samma färger, så får du en fin röd tråd genom dukningen.

3. Bojkotta fjädrarna

Nej, riktiga fjädrar känns inte ok längre. Alternativen blir bättre och fler för varje år som går som dessa fuskfjädrar finns i de flesta stora butiker, från Åhléns till ICA. Sätt dem i små klungor så blir de söta vippor i buketten, påskriset eller i  videungen!

4. Pastelliga macarons blir vacker dekor

Påsken är som ett rejält avtramp in i våren. Pastellerna för oss till den ljuva sommaren och vårens bleka blomskott. Och inget bord blir väl festligare än en vacker skål full med macarons? 

Spana in Kökets bästa recept på macarons >>

5. Söta namnskyltar

Ett enkelt sätt att göra bordsdukningen speciell är att printa ut små namnskyltar. I gratis bildbanker på nätet, som Pixabay och Unsplash hittar du ofta fina och kreativa namnskyltar att ladda ner och sätta namn på. Bara att printa och klippa ut!

6. Papperservetter

Pappersservetter kanske känns tråkigt att lägga fram vid en festlig påskdukning. Men papperservetter bjuder ju snabbt in till roliga servettvikningar, spana in Youtube för både svåra och enkla tips. Vill du göra det väldigt enkelt för dig själv rullar du en servett på tvären till ett rör och knyter runt ett ägg som du målar ögon och mun på.

7. Fuskblommor

Att ta en en kvist körsbärsblom, björk eller videugn är otroligt vackert - men omöjligt för andra med olika pollenallergi. Investera i några kvistar fuskblommor! Finns många väldigt naturtrogna (ex. Hemtex, Åhléns, Plantagen). Och det bästa av allt är att de håller år efter år efter år!

8. Ge bort ett skott

Ibland kan det vara kul att ge bort något lite personligt på påskbordet. Har du odlat någon planta själv, chili, tomat, gurka? Eller en pelargon som du kan ta skott ifrån? Eller köp små minikaktusar, miniorkidéer och plantera i små äggskal som du skriver namn på och ställer ut som bordsplacering runt om på bordet.

Plantera gärna olika saker, så är snart byteshandeln igång runt bordet!

9. Färga egna ägg​​

Att koka och färga egna ägg på en naturligt sätt med blåbär, gurkmeja mm är både roligt och så vackert! Använd äggen som dekoration runt om på bordet. Kanske lägga ut pennor så får var och en rita roliga mönster och figurer på äggen.

Här får du 4 enkla tips hur du färgar ägg naturligt hemma >>

Påskmat, påskgodis, påsktårta och recept till påskbuffén

Tabasco Krämig och het sill med ananas
Abba klassisk gubbröra med ansjovis
Mac 'n' cheese med västerbotten
Kladdkaka med chokladmaräng Kungsörnen
Oreo cheesecake med duce de leche
Snabba scones
Marabou Dots cookies
Maraboumousse med daimcrrunch
Västkustsnittar
Himmelskt goda maränger på kikärtsspad